Consultanții politici sunt de părere că pentru a-l înfrânge pe Călin Georgescu, candidatul victorios din primul tur cu vederi legionare și poziții anti-UE și anti-NATO, va fi necesară o largă coaliție a partidelor politice în spatele Elenei Lasconi. Chiar dacă susținerea pentru președinta USR din partea PNL pare cel mai facil de imaginat, politologii subliniază că una din cheile alegerilor din 8 decembrie stă în modul în care se vor împărți voturi obținute de către Marcel Ciolacu.
Cu Ilie Bolojan tot mai aproape de a ajunge noul președinte al PNL, practic liderul liberal care a criticat atât alianța cu PSD, dar care a și fost propus ca premier de Elena Lasconi, singura necunoscută rămăsese atitudinea PSD față de scorul strâns la alegerile de duminică. Concret, lupta politică putea să ia forma unor contestații la BEC și cereri de renumărare, însă luni, Marcel Ciolacu a anunțat, odată cu demisia din fruntea partidului, că PSD nu va contesta rezultatele votului.
Dacă această decizie deschide posibilitatea unei susțineri pentru Elena Lasconi în turul doi rămâne de văzut, cert este că, potrivit consultanților politici, candidata USR are nevoie de toată susținerea partidelor clasice pentru o victorie la alegerile din 8 decembrie. Astfel, una din cheile unei posibile victorii ar sta în modul în care se vor distribui voturile social-democraților între Lasconi și Călin Georgescu.
„Cu siguranță este necesar și PSD-ul pentru o victorie în turul doi. De altfel, una din cheile turul doi este modul în care se vor împărți voturile lui Marcel Ciolacu, dar trebuie subliniat că o eventuală susținere din partea social-democraților pentru Elena Lasconi nu va duce automat toate voturile la ea. Avem acolo un electorat care are puncte comune cu electoratul lui Călin Georgescu, sau cu un electorat care ar putea vota Călin Georgescu în detrimentul Elenei Lasconi. De aceea cred că trebuie să existe o strategie bine pusă la punct, pe lângă o susținere publică”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic, Adrian Zăbavă.
Un apel similar pentru susținerea Elenei Lasconi din partea tuturor partidelor politice, inclusiv candidații independenți Mircea Geoană sau Ana Birchall, a fost lansat și de către politologul Cristian Preda, care a cerut un „pact republican”. De asemenea, în spațiul online, mai multe voci au vorbit de modelul francez – strategia pusă în practică la ultimele alegeri din Hexagon ce au fus la izolarea forțelor extremiste.
„Pentru turul al doilea al prezidențialelor, pe lângă susținerea pe care PNL i-o va da, mai ales că Lasconi le-a promis deja peneliștilor postul de premier, e nevoie ca PSD, Forța Dreptei, UDMR, Reper, dar și Geoană sau Birchall să ofere susținere clară pentru adversara lui Georgescu. Avem nevoie de un asemenea pact anti-extremism. I-aș zice pact republican, fiindcă în joc e chiar soarta regimului nostru democratic”, a scris pe Facebook, politologul Cristian Preda.
În condițiile în care nici PNL și nici PSD nu mai au un președinte e greu de crezut că cele două vor ajunge la o coaliție împreună cu USR pentru susținerea Elenei Lasconi. Consultantul politic Adrian Zăbavă nici nu crede că asta ar putea fi soluția, subliniind că lucrurile sunt complicate de calendarul politic strâns, partidele politice pregătindu-se pentru lupta electoral de duminică. Aici, calculul personal, și nu atât cel politic, ar putea prima în fața unei strategii pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Fără conștientizare gravității situației, rezultatul nu va fi unul potrivit pentru România. Adică Lasconi nu va câștiga dacă diferite segmente sociale și clasa politică nu va înțelege gravitatea situației actuale.
Aici nu cred că sunt semnale foarte bune din cauza faptului că duminică avem alegeri parlamentare. Oamenii, în loc să se gândească cum să salveze Românie, se gândesc cum să se salveze pe ei înșiși duminică. Tăcerea dinspre PNL și PSD îmi spune totuși că acolo se întâmplă niște discuții, dar mi-e teamă să nu fie tot discuții despre cine și cum conduce, și ce să facă pentru un scor mai bun duminică. Dacă se întâmplă asta, și nu se acordă atenție competiției din turul II, atunci pe 8 decembrie ne putem trezi într-o situație pe care puțini și-au imaginat-o”, a mai declarat, pentru FANATIK, consultantul politic, Adrian Zăbavă.
În opinia acestuia o atitudine similară ar trebui să vină și din partea Elenei Lasconi și a USR-ului, care nu ar trebui să vadă în votul de duminică o victorie personală.
„Elena Lasconi e important să înțeleagă ce s-a întâmplat ieri. Dacă USR și ea vor vedea în rezultatul de ieri o victorie, atunci se vor fi înșelat amarnic. Elena Lasconi a fost la locul și la momentul potrivit, fiind de notorietate că votul pentru ea a fost unul util încă din primele momente din primul tur.
USR și Lasconi nu ar trebui să fie în niciun fel orgolioși sau să urmeze calea superiorității față de PNL și PSD. Asta nu înseamnă neapărat negocierea unei coaliții politice și o negociere de funcții, dar cred că dialogul dintre părți trebuie să existe în condițiile în care avem în față cel mai negru scenariu de după 1989”, a mai declarat Adrian Zăbavă, pentru FANATIK.