Elena Lasconi, președinta USR, a afirmat, marți seara, că ar cere ca premierul Ungariei, Viktor Orban, să fie declarat persona non grata pe teritoriul României. Lasconi a denunțat afirmațiile revizioniste ale premierului maghiar și apropierea sa de Rusia.
Elena Lasconi, președinta USR, care și-a depus, marți, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale, l-a criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, din cauza declarațiilor controversate și revizioniste ale acestuia, inclusiv pe teritoriul României.
„Sunt împotriva acestor declarații pe care le face prim-ministrul Orban, este o persoană controversată, care e văzută mai mult înspre direcția Rusia, dacă mă întrebați pe mine. Aș avea o discuție cu domnia sa, dar aș fi foarte fermă. Pe teritoriul României asemenea declarații nu au ce să caute”, a declarat Elena Lasconi la Digi 24.
Președinta USR a mers și mai departe, spunând că, dacă va ajunge președinte, ar putea chiar să-l declare pe liderul de la Budapesta persona non grata pe teritoriul României. „Depinde de declarațiile făcute, da, cred că aș putea să cer să fie persona non grata”, a spus Lasconi.
În latină, „persona non grata” înseamnă literalmente „persoană care nu este binevenită”. Cu alte cuvinte, se referă la o persoană pe care o comunitate nu o dorește. Adesea utilizată în limbajul cotidian, această expresie este o formulă oficială codificată de diplomație.
În diplomație, procedura de declarare „persona non grata” este o măsură excepțională, utilizată din ce în ce mai rar. În practică, amenințarea este adesea suficientă pentru a determina țara de origine să își recheme compatriotul. Uneori, însă, amenințarea este pusă în aplicare.
Printre motivele invocate se numără: comportamentul inadecvat, comportamentul periculos pentru securitatea națională sau o infracțiune deosebit de gravă comisă în țara de origine a persoanei considerate indezirabilă. De asemenea, o persoană poate fi declarată „persona non grata” înainte de sosirea în țara gazdă, dacă acreditarea sa este considerată inacceptabilă.
Universitatea de Vară de la Băile Tușnad este și unul din locurile în care Viktor Orban își promovează ideile în general anti Uniunea Europeană și pro-ruse. Vara aceasta, la Tușnad, premierul maghiar și-a reluat retorica anti-occodentală, mai ales prin prisma ajutorul acordat de aliați efortului dus de Ucraina împotriva războiului declanșat de Rusia. O Rusie, a spus Orban, care „este sprijinită de majoritatea țărilor din lume”. „Majoritatea”, adică China, Coreea de Nord, Iranul, India și cumva Turcia.
„Rusia este descrisă ca o țară rigidă neo-stalinistă, această imagine nu este adevărată. Rusia este prea mare (în termeni de suprafață) pentru populația sa și este, de asemenea, ‘sub conducere hiper-rațională’, o țară condusă, adică logică, calmă și previzibilă. În schimb, comportamentul Occidentului nu este rational”. În opinia liderului maghiar, „pe cer au apărut doi sori și a apărut o contradicție sub forma ascensiunii Chinei și a Asiei, care ar trebui gestionată, dar noi nu suntem capabili”, a afirmat Orban.