Calificată în turul doi al prezidențialelor, conform numărătorii inițiale a voturilor, dar încă nevalidată de CCR, candidata USR a vorbit despre modul în care își propune să gestioneze serviciile secrete în cazul în care va ajunge la Cotroceni.
Președinta USR afirmă că are deja în minte două nume pentru șefia SRI și spune că șefii serviciilor secrete trebuie să fie „buni profesionişti, integri şi patrioţi”.
„Eu nu aş fi atât de categorică, dar trebuie făcute nişte schimbări, cu siguranţă, pentru că nu şi-au făcut treaba. Şi e o problemă de siguranţă naţională. Nu şi-au făcut treaba înainte de alegeri: în timpul campaniei şi pre-campaniei electorale.
SRI se ocupă cu securitatea cibernetică din România, ar fi trebuit să ştie lucrul acesta. E grav că Putin influenţează alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare din România.
Unii sunt foarte tineri şi bunicii lor nu au trăit când ruşii au intrat în România, să fi auzit ce prăpăd au făcut. Nu cred că vrem să ne întoarcem acolo. Categoric nu şi-au făcut treaba, deşi eu i-am avertizat”, a afirmat Elena Lasconi, la Prima TV.
Candidata USR a fost întrebată dacă are în minte un nume pentru șefia SRI, răspunzând că se gândește chiar la două persoane, făcând și o descriere a persoanei potrivite să conducă serviciul.
„Sunt chiar două. Mă gândesc la ce criterii trebuie să îndeplinească. În primul rând, de integritate. Să iubească această ţară. Să fie un bun patriot. Să iubeşti ţara nu e, aşa, că declari.
Să lucrezi în fiecare zi pentru ea, asta înseamnă să iubeşti România. Şi să-i iubeşti pe oameni, chiar dacă ei nu te plac pe tine. Şi prin faptele tale să-i schimbi în bine. Deci trebuie să fie buni profesionişti, integri şi patrioţi. Bărbat sau femeie”, a mai declarat Elena Lasconi.
Liderul USR a mai afirmat că decizia lui Mircea Geoană de a o susține în turul doi al prezidențialelor este una „foarte înțeleaptă” şi l-a acuzat pe Călin Georgescu că are în spate „ceva militarizat”.
„E o decizie foarte înțeleaptă, având în vedere faptul că a și lucrat la NATO, își dă seama în ce pericol suntem. Păcat că nici dumnealui nu a avut informații despre acest individ în spatele căruia e clar că e ceva militarizat. Adică totul se face ca-n armată în momentul de faţă.
Şi am auzit în spaţiul public că ar fi susţinut de generali rezervişti care probabil şi doresc să se întoarcă cu 35 de ani înapoi, că în mintea lor poate că Ceauşescu a fost bun”, a susținut Elena Lasconi.
Luni, 2 decembrie, CCR urmează să se pronunțe asupra contestațiilor privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce va primi rezultatul renumărării voturilor.
Curtea Constituțională ar fi trebuit să pronunțe o decizie privind validarea primului tur de scrutin, însă a decis, în premieră, că se impune renumărarea tuturor voturilor valabil exprimate şi a celor nule.