News

Elena Lasconi, primul politician care aduce în discuție anularea achiziției avioanelor F-35. Ce spune despre relația cu administrația Trump

Candidata USR a vorbit joi despre situația de securitate a României și relația cu SUA, aducând în discuția chiar posibilitatea anulării achiziției F-35
20.03.2025 | 16:08
Elena Lasconi primul politician care aduce in discutie anularea achizitiei avioanelor F35 Ce spune despre relatia cu administratia Trump
România s-a angajat să plătească 6,5 miliarde dolari pentru avioanele F-35. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Candidata USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi, a pus în discuție posibilitatea ca România să renunțe la achiziția avioanelor F-35 din SUA, în condițiile în care, potrivit acesteia, Statele Unite păstrează opțiunea de a opri aceste aparate de la zbor prin soft-ul lor. Discuția este una mai largă în multe state NATO, apărută după acțiunile administrației Trump.

Elena Lasconi, despre posibilitatea renunțării la avioanele F-35

„Există multe țări care-și pun problema asta, și cred că ar trebui să ne-o punem și noi, legată de contractul pentru F-35. Dacă îl reziliem sau ce facem cu el, pentru că unele avioane sau armamentul nu mai poate fi folosit, pentru că depinde de un soft din SUA”, a declarat la Digi24, Elena Lasconi. Întrebată de moderator cum anume pot americanii să controleze aceste avioane, Lasconi a subliniat că avioanele pot fi menținute la sol prin accesul la soft-ul lor, acces care se face din SUA. „Pot să fie controlate din SUA, pot să fie ridicate doar cu acordul SUA în ce misiuni vrei să le folosești”, a spus aceasta, precizând că același lucru s-a întâmplat cu avioanele F-16 în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Mențiunea cu privire la contractul de achiziția a aeronavelor F-35, cel mai mare contract al Armatei Române, cu o valoare de peste 6,5 miliarde, a venit după ce Elena Lasconi a precizat că politica externă a României, în ceea ce privește securitatea țării, trebuie să fie aliniată intereselor Uniunii Europene.

În momentul în care moderatorii au precizat că „în prezent securitatea României este asigurată de către SUA”, Elena Lasconi a subliniat că da, „avem un parteneriat strategic cu SUA, ei au interese aici, baza de la Deveselu, însă va trebui să vedem atunci când politica administrației Trump va deveni predictibilă”. Candidata USR a precizat că România ar trebui să urmeze modelul Poloniei și să colaboreze mult mai strâns cu Varșovia și statele baltice.

ADVERTISEMENT

Pentagonul a negat existența unui „kill-switch”

Atât Departamentul Apărării din SUA cât și producătorul acestor avioane, Lockheed Martin, au negat recent existența unui „kill switch” – adică posibilitatea de a opri aceste avioane de la zbor de la distanță. Discuția a venit după ce în presa occidentală, prima oară în Canada, a circulat informația cum că, pentru fiecare operațiune de zbor, un cod nou trebuie introdus în softul de zbor al aparatului.

FANATIK a scris zilele trecute despre discuția pe această temă din Canada, analiștii politici subliniind că, în contextul deciziilor politice ale administrației Trump, care la acea dată sistase ajutorul militar pentru Ucraina, orice achiziție militară din SUA vine cu o vulnerabilitate, lucru valabil și despre avioanele de vânătoare de generația a V-a.

ADVERTISEMENT

Ulterior, dezbaterea s-a mutat în Europa, acolo unde Portugalia și-a anulat achiziția de avioane, iar discuții cu privire la anularea achizițiilor acestor avioane au apărut și în alte state, în special Finlanda. Miercuri, postarea unui parlamentar danez, care își exprima regretul privind votul pentru achiziția acestor aeronave a avut peste un milion de vizualizări pe rețeaua X. Acesta din urmă subliniază că, și fără existența unui „kill switch”, SUA pot controla aceste aparate prin livrarea de piese și update-uri.

ADVERTISEMENT

„Nu știu dacă există sau nu un kill switch în F35. Evident, nu vă putem crede pe cuvânt. În calitate de unul dintre factorii de decizie din spatele achiziției de F35 de către Danemarca, regret acest lucru.

SUA pot dezactiva cu siguranță avioanele prin simpla oprire a furnizării de piese de schimb. SUA doresc să întărească Rusia și să slăbească Europa și arată că sunt dispuse să provoace pagube uriașe unor aliați pașnici și loiali precum Canada doar pentru că insistă să existe ca țară.

Îmi pot imagina cu ușurință o situație în care SUA vor cere Groenlanda de la Danemarca și vor amenința că ne vor dezactiva armele și vor lăsa Rusia să ne atace în cazul în care vom refuza (ceea ce vom face chiar și în această situație).

Prin urmare, achiziționarea de arme americane reprezintă un risc de securitate pe care nu îl putem risca. Vom face investiții enorme în apărarea aeriană, avioane de luptă, artilerie și alte arme în următorii ani și trebuie să evităm pe cât posibil armele americane”, a scris oficialul danez.