Gazda dezbaterii spune că ceilalți candidați cărora le-a adresat invitația, Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Mircea Geoană (independent), au refuzat să participe la dezbatere.
Dezbaterea electorală este programată să se întindă pe durata a trei ore, iar cei doi candidați, care potrivit celor mai recente sondaje, sunt într-o luptă strânsă pentru locul doi în preferințele alegătorilor, au trebuit să-și declare pozițiile legat de mai multe teme importante.
Cei doi candidați au fost întrebați cum vor rezista tentației de a se baza pe serviciile secrete pentru a avea acces la anumite arii ale guvernării.
Candidata USR a afirmat că nu va folosi activitatea serviciilor de informații în interes propriu și a lansat un atac atât la actualul șef al statului, cât și la contracandidatul său.
„Nu voi folosi serviciile pentru propriul meu interes, așa cum a făcut Iohannis, sau așa cum cred că a făcut Iohannis. Serviciile trebuie să își facă treaba și cred că o să o facă și în cazul domnului Simion, să vedem, a avut relații cu rușii?
Nu voi folosi serviciile pentru mine. Nu există un control parlamentar real asupra serviciilor. Aceste comisii au arătat că sunt ineficiente”, a declarat Elena Lasconi.
La rândul său, candidatul AUR a admis că decidenții au folosit informațiile primite de la servicii în mod incorect și a fost de acord cu contracandidata sa în ceea ce privește comisiile de control din Parlament.
„Cred că de multe ori a fost o problemă la nivelul decidenților că nu au folosit informațiile primite corect. Este rolul serviciilor să își facă treaba și decidenții să acționeze în consecință.
Dacă începem să vorbim neprobat… Pot începe și eu. S-au dovedit aceste chestiuni în spațiul public că nu sunt adevărate. Eu nu vreau să fac atac la persoană în această dezbatere, cred că așa este civilizat.
Sunt mai multe servicii. La SRI nu există într-adevăr director civil. SPP-ul mai e care e singurul serviciu care poate avea director militar, dar totuși nu avem și avem un civil. Comisiile de control asupra SRI și SIE din Parlament nu își fac treaba.
Au făcut-o doar o scurtă perioadă de timp, când a fost vorba de protocoalele din justiție. Sper să nu revenim iarăși la perioada în care serviciile să se implice în justiție, presă și mediul economic. Din păcate, sunt destul de prezente, au firme, au oameni în mai toate partidele politice”, a afirmat George Simion.
Gazda dezbaterii i-a întrebat pe cei doi contracandidați ce vor face ca președinți dacă Rusia atacă Moldova. George Simion a afirmat că va lua legătura cu „toți partenerii din NATO, deschid granițele pentru ajutoare și refugiați și cer intervenție la nivelul ONU de urgență și convocarea Consiliului de Securitate”.
Acesta a fost momentul unui schimb de ironii între cei doi după ce Elena Lasconi l-a întrebat: „Pe bune? Păi în Consiliul de Securitate este și Rusia”, iar liderul AUR i-a răspuns: „Mă bucur că ați învățat”.
„ONU este ineficient, trebuie invocat CSAT, discutat în același timp și cu Casa Albă și cu NATO, noi nu putem interveni acolo pentru că suntem membri NATO.
Eu voi avea un cuvânt greu de spus în UE. Mi se pare esențial ca Ucraina să câștige acest război pentru că Putin nu se oprește”, a afirmat candidata USR la președinție.
„Ce o să faceți, domnule Simion, dacă ajungeți președinte cu interdicția de a intra în Republica Moldova?”, l-a întrebat Cosmin Nedelcu pe candidatul AUR la Cotroceni.
„Dacă doamna Maia Sandu își dorește să aibă o întâlnire bilaterală, prin pârghiile guvernamentale, cum s-a întâmplat de mai multe ori (…) guvernarea prin instituțiile abilitate a hotărât ridicarea respectivelor interdicții. E în interesul ambelor state să fie ridicată această interdicție.
Moldova, din punct de vedere istoric, pentru mine, este un stat artificial apărut după dispariția URSS, cu riscul de a fi numit din nou persona non grata”, a răspuns George Simion.