100 ani de Romania

Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României! Bronz olimpic în 1956 şi 1960

05.09.2018 | 22:00
Elena Leusteanu prima mare gimnasta a Romaniei Bronz olimpic in 1956 si 1960
Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României

Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României. Până la marile victorii ale Nadiei Comăneci, gimnastica românească a cunoscut succesul cu o sportivă din Braşov. Într-o perioadă în care gimnastele din România nu bifaseră medalii la competiţiile internaţionale, Elena Leuşteanu reuşea să urce pe podiumul Jocurilor Olimpice.

Născută pe 4 iulie 1935, la Cernăuţi, Elena Leuşteanu a fost nevoită să plece din oraşul natal la opt ani, când frontul s-a apropiat de oraş. Părinţii viitoarei gimnaste s-au mutat în Braşov, unde viitoarea gimnastă a început să practice diferite sporturi.

Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României

La SMTCF Braşov, Elena Leuşteanu a început să practice handbalul şi apoi s-a îndreptat spre atletism, unde rezultatele erau dintre cele mai bune. În 1953 obţinea 5,14 m la lungime şi 1,43 m la înălţime. La începutul anilor ’50, în Braşov s-a organizat o echipă de gimnastică, iar Elena Leuşteanu a fost selecţionată. “Era bătaie pe ea, fiindcă era bună în două sporturi. Gimnastica o dorea, atletismul n-o lăsa. Pînă la urmă, a ales gimnastica. Învăţa repede, era făcută pentru acest sport. Avea şi o fire docilă şi foarte disciplinată”, povestea Nicolai, fratele Eleni Leuşteanu.

În 1951, Elena Leuşteanu a fost selecţionată în lotul naţional, iar în perioada 1953-1964 a câştigat şapte titluri de campioană naţională la individual compus. La vârsta de 17 ani, viitoarea mare gimnastă trecea prin prima mare cumpănă, când şi-a fracturat colona. “Erau în cantonament în Poiană cînd a izbucnit incendiul în vila în care erau cazate. Ildiko şi Berta au sărit în păturile pe care le ţineau pompierii, dar Elena a aterizat pe un morman de zăpadă, de la etajul trei. S-a ridicat, n-avea nimic. Apoi a fugit din spital. După un timp, a observat că are dureri de coloană şi s-a întors. O aşchie de os îi intrase în măduvă. A stat în ghips pînă la gît cîteva luni, dar s-a refăcut foarte bine”, şi-a reamintit fratele sportivei.

Bronz la Jocurile Olimpice de la Melbourne

În 1956, Elena Leuşteanu participa la Jocurile Olimpice de la Melbourne. Până în acest moment, gimnastica din România nu reuşise nicio mare performanţă, iar aşteptările erau minime. Braşoveanca reuşea să câştige două medalii de bronz, la sol şi cu echipa, iar lumea gimnasticii îmvăţa un nou nume. Un an mai târziu, la Bucureşti, Elena Leuşteanu câştiga trei medalii de argint la Campionatul European.

În 1958, Elena Leuşteanu obţinea medalia de bronz, la echipe, la Campionatul Mondial de la Moscova, pentru ca în 1958 să-şi mai adauge în palmares alte două medalii de argint la Campionatul European de la Cracovia. Gimnasta se pregătea de Jocurile Olimpice de la Roma, însă a fost la un pas să rateze prezenţa.

Bronz cu echipa României de gimnastică la Roma

Înainte de Jocurile Olimpice de la Roma, Elena Leuşteanu a suferit o accidentare la mână. Prezenţa gimnastei stătea sub semnul întrebării, însă antrenorul a decis ca braşoveanca să facă deplasarea. Cu toate acestea şi-a ajutat echipa şi România cucerea medalia de bronz în capitala Italiei. “Formaţia Elenei Leuştean a reuşit să sufle japonezelor medaliile de bronz. În orice caz, clasa Soniei Iovan şi a Elenei Leuştean nu se discută. Strălucită în mod special a fost comportarea româncelor la sol. Formate toate la şcoala Elenei Leuştean, ele au reuşit figuri neaşteptat de expresive”, aveau să scrie italienii de la Corriere dello Sport.

Succesul de la Roma a fost ultimul din cariera Elenei Leuşteanu. La 29 de ani s-a retras din carieră, după ce a participat şi la Jocurile Olimpie de la Tokyo. În 2000, fostei gimnaste i s-a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios“, clasa a III-a. Multipla medaliată s-a stins din viaţă pe 16 august 2008, la 73 de ani.

Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României
Elena Leuşteanu, prima mare gimnastă a României