Sport

Aryna Sabalenka este campioana de la Australian Open 2023. Alexander Lukashenko a sărbătorit cu alcool victoria sportivei din Belarus. Video

Vezi aici în format LIVE stream Elena Rîbakina - Aryna Sabalenka. Meciul are loc în finala feminină de la Australian Open sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 10:30.
29.01.2023 | 11:00
Aryna Sabalenka este campioana de la Australian Open 2023 Alexander Lukashenko a sarbatorit cu alcool victoria sportivei din Belarus Video
Aryna Sabalenka e campioana de la Australian Open 2023. Sursă foto: Twitter Australian Open
ADVERTISEMENT
29-01-2023
09:05

Lukashenko a ciocnit un pahar în cinstea Arynei Sabalenka

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukashenko, a ciocnit un pahar în cinstea jucătoarei de tenis Aryna Sabalenka, câștigătoare la Australian Open 2023.

”Acum Aryna are totul! Trebuie să îi urăm să fie fericită, sănătoasă şi să obţină noi victorii. Aryna, în cinstea ta!”, a spus Lukashenko, ciocnind paharul cu Serghei Teterin, fost preşedinte al Federaţiei de Tenis din Belarus.

28-01-2023
08:32

Elena Rîbakina - Aryna Sabalenka 6-4, 3-6, 4-6, finala Australian Open 2023. Sabalenka, primul Grand Slam al carierei

6-4, 3-6, 4-6. Sabalenka e campioană la Melbourne!

6-4, 3-6, 4-5. Game Rîbakina, dar Sabalenka va servi pentru titlul la Australian Open.

6-4, 3-6, 3-5. Sabalenka își face serviciul și e la doar un game de primul titlu de Grand Slam.

6-4, 3-6, 3-4. Sabalenka face primul break din decisiv.

6-4, 3-6, 3-3. Game Sabalenka.

6-4, 3-6, 3-2. Rîbakina salvează minge de break și revine în avantaj.

6-4, 3-6, 2-2. Sabalenka răspunde cu serviciul.

6-4, 3-6, 2-1. Rîbakina își face serviciul.

6-4, 3-6, 1-1. Game și pentru Sabalenka.

6-4, 3-6, 1-0. Rîbakina își face serviciul în startul setului decisiv.

Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka, finala Australian Open 2023, merge în decisiv! Sabalenka, mult mai precisă în manșa secundă

6-4, 3-6. Sabalenka își face serviciul și câștigă setul doi! Avem decisiv

6-4, 3-5. Rîbakina salvează mingi de set și își face serviciul.

6-4, 2-5. Game Sabalenka, suntem la un pas de setul decisiv.

6-4, 2-4. Rîbakina își face serviciul cu emoții.

6-4, 1-4. Sabalenka salvează mingi de break și își face serviciul.

6-4, 1-3. Sabalenka face break!

6-4, 1-2. Sabalenka își face serviciul.

6-4, 1-1. Trece și Rîbakina peste un game complicat. 

6-4, 0-1. Sabalenka salvează minge de break și își face serviciul.

Rîbakina se impune în primul set din finala Australian Open 2023. Sabalenka plătește scump pentru cele 5 duble greșeli

6-4. Rîbakina își face serviciul și închide primul set.

5-4. Un nou break pentru Rîbakina, care va servi pentru primul set.

4-4. Sabalenka face break și egalează scorul în set.

4-3. Sabalenka reduce din diferență cu serviciul.

4-2. Rîbakina, în continuare foarte exactă la serviciu.

3-2. Sabalenka își face serviciul.

3-1. Rîbakina confirmă break-ul.

2-1. Rîbakina revine de la 0-40 și face primul break al partidei.

1-1. Rîbakina, și ea fără probleme la serviciu.

0-1. Sabalenka își face serviciul fără emoții, deși a început cu o dublă greșeală.

Aryna Sabalenka încearcă să obțină primul titlu de Grand Slam al carierei la Australian Open 2023. Pentru Rîbakina ar putea bifa al doilea trofeu major, după titlul de la Wimbledon, din 2022. Învingătoarea din finală va încasa un cec de 4,9 milioane de euro!

Meciul Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka are loc sâmbătă, 28 ianuarie, cu începere de la ora 10:30, ora României, ora 18:30 la Melbourne, în cadrul finalei feminine de la primul turneu de Grand Slam al acestui an, Australian Open. Este o finală a Estului Europei, pentru că Sabalenka vine din Belarus, iar Rîbakina reprezintâ Kazahstan, adică o țară mai degrabă asiatică, dar la origini este rusoiacă.

Unde se joacă meciul Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka

Întâlnirea Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka se dispută sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 10:30 ora României, opt ore mai târziu în Australia, pe cel mai mare teren din complexul Melbourne Park. Este vorba despre arena „Rod Laver”, cu o capacitate de 14.800 de locuri, care a primit acest nume în anul 2000 în onoarea celui mai mare jucător de tenis pe care l-a avut Australia.

ADVERTISEMENT

Este prima arenă din lume unde s-a construit un acoperiș retractabil. Toate biletele au fost epuizate cu mult înainte de a se ști numele finalistelor și la fel este pentru finala masculină. Spectatorii nu au voie să arboreze steagul țărilor considerate sub stare de sancțiune în lume, respectiv al Rusiei și al Belarusului. Nici Aryna Sabalenka, dacă va câștiga primul ei Grand Slam, nu va avea dreptul să așeze la gât drapelul țării sale sau să amintească în cuvântul de final sau la interviu despre numele Belarusului.

Cine transmite la TV finala partida Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka, finala feminină de la Australian Open

Finala feminină de la Australian Open, dintre kazaha de origine rusă Elena Rîbakina și bielorusa Aryna Sabalenka, se joacă sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 10:30, ora României, și va putea fi urmărită în direct și in exclusivitate numai pe canalul Eurosport 1. O mai puteți viziona intrând pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.

ADVERTISEMENT

Finala feminină de pe „Rod Laver Arena” din Melbourne Park, programată sâmbătă, 28 ianuarie, de la ora 10:30, ora României, ora 18:30 în Australia, are loc în condiții meteo care impun o atentă supraveghere a indicilor termici, deoarece va fi o zi extrem de călduroasă, 33 de grade și cu o umiditate foarte scăzută, ceea ce poate afecta respirația jucătoarelor.

Ce traseu au avut cele două finaliste, Elena Rîbakina și Aryna Sabalenka la Australian Open

Kazaha de origini ruse Elena Rîbakina, favorita nr. 25,  pe care guvernul de la Moscova a declarat-o vara trecută, după ce a câștigat primul ei Grand Slam, la Wimbledon, ca fiind rusoaică get-beget, a ajuns în finala de la Australian Open după ce a trecut pe rând de italianca Elisabeta Cocciaretto 2-0, slovena Kaja Juvan 2-0, americanca Danielle Collins 2-1, liderul mondial poloneza Iga Swiatek 2-0, letona Jelena Ostapenko 2-0 și bielorusa Viktoria Azarenka, 2-0.

ADVERTISEMENT

La rândul ei, bielorusa Aryna Sabalenka a obținut biletul pentru finală după victoriile contra cehoaicei Tereza Martincova, americancei Shelby Rogers, belgiencei Elise Mertens, elvețiencei Belinda Bencic, croatei Donna Vekic și revelației turneului, poloneza Magda Linette, toate fiind succese cu scorul de 2-0. Rîbakina a pierdut un set până la finală, Sabalenka niciunul.

Cote la pariuri la jocul Elena Rîbakina – Aryna Sabalenka

Bielorusa Aryna Sabalenka a fost cap de serie nr. 5 la turneul de Grand Slam de la Melbourne și de la acest criteriu, deși Rîbakina are un Grand Slam în palmares, s-a plecat în acordarea cotelor pentru finala feminină. Sabalenka este favorită, cotă 1,75 față de 2,20 cât a primit Rîbakina. Un set luat de jucătoarea kazahă valorează 1,45, iar unul câștigat de Sabalenka 1,25.

ADVERTISEMENT

Istoricul meciurilor directe se oprește la cifra patru între cele două finaliste. Ultima lor întâlnire, în 2022 la Dubai,  e greu de spus dacă trebuie luată în calcul, pentru că a fost vorba de un meci demonstrativ. A fost 1-1 la seturi, după care Rîbakina a obținut singura ei victorie în fața Sabalenkăi într-un maxi tie-break până la 10. În precedentele trei confruntări, Wuhan 2019, Abu Dhabi 2021 și Wimbledon 2021, câștig de cauză a avut bielorusa. Interesant este că toate meciurile s-au jucat pe durata a trei seturi.

ADVERTISEMENT