Sport

Elena Rybakina, noua campioană de la Wimbledon, şi-a început ascensiunea la WTA Bucureşti! Motivul pentru care a început să reprezinte Kazahstanul, în locul Rusiei

Elena Rybakina este noua campioană de la Wimbledon, după ce a învins-o pe Ons Jabeur, scor 3-6, 6-2, 6-2. Sportiva de 23 de ani şi-a început ascensiunea cu un succes la WTA Bucureşti.
09.07.2022 | 18:36
Elena Rybakina noua campioana de la Wimbledon sia inceput ascensiunea la WTA Bucuresti Motivul pentru care a inceput sa reprezinte Kazahstanul in locul Rusiei
Elena Rybakina a câştigat WTA Bucureşti 2019, iar acum e campioană la Wimbledon
ADVERTISEMENT

Wimbledon are o nouă campioană, după ce Elena Rybakina a câştigat finala în faţa lui Ons Jabeur, scor 3-6, 6-2, 6-2. Succesul vine la distanţă de trei ani de când jucătoarea născută în Rusia câştigă primul ei turneu WTA, la Bucureşti.

Cum a început ascensiunea în tenis a Elenei Rybakina, noua campioană de la Wimbledon. Succes total la WTA Bucureşti

În iulie 2019, atunci când venea la Bucureşti, Elena Rybakina era în afara Top 100 WTA. Mai exact locul 109 în lume. Cu un an înainte îşi luase cetăţenia statului Kazahstan şi renunţase să mai joace pentru Rusia, ţara în care se născuse.

ADVERTISEMENT

La Bucureşti, parcursul Elenei Rybakina a trecut neobservat, în special pentru că Patricia Ţig făcea un turneu foarte bun pe partea superioară a tabloului de simplu. Românca era într-o plină ascensiune, după ce urcase peste 9.000 de locuri în clasamentul WTA.

Pe zgura de la Arenele BNR, Elena Rybakina le-a eliminat, pe rând, pe Paula Badosa, actualul număr 4 WTA, Jaqueline Cristian, Viktória Kužmová, a doua favorită a turneului bucureştean, şi Martina Di Giuseppe. În finală, sportiva din Kazahstan nu i-a dat nicio şansă Patriciei Ţig, pe care a învins-o clar, scor 6-2, 6-0.

ADVERTISEMENT

Era primul turneu WTA câştigat, în chiar sezonul de debut în circuit. La 20 de ani şi câştigătoare la Bucureşti, Elena Rybakina făcea un prim salt important în clasament şi ajungea pe locul 65. Până la finalul anului 2019, jucătoarea născută în Rusia reuşea să pătrundă în Top 50.

De ce a ales să-şi schimbe cetăţenia şi să joace pentru Kazahstan

Născută la Moscova, pe 17 iunie 1999, Elena Rybakina a început să practice tenisul la vârsta de şase ani, iar în perioada junioratului s-a antrenat la Dinamo Moscova şi la Spartak Tennis Club (Shiryaevka). Printre antrenorii din acea perioadă s-au numărat Andrei Chesnokov, fost număr 9 ATP, şi Evgenia Kulikovskaya.

ADVERTISEMENT

În primăvara anului 2018, Elena Rybakina a făcut marea mutare. La scurt timp după ce intrase în Top 200 WTA, sportiva a primit cetăţenia statului Kazahstan şi a renunţat să mai joace sub steagul Rusiei.

Federaţia de Tenis din Kazahstan îi oferea un suport financiar mult mai bun decât Rusia, iar rezultatele s-au văzut imediat. Un an mai târziu, în 2019, Elena Rybakina câştiga primul turneu WTA, iar în acest an a bifat cea mai bună clasare din carieră, locul 12, în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

“Am mai spus deja: m-am născut în Rusia, dar reprezint Kazakhstan. De ce trebuie să ne întoarcem mereu la subiectul acesta? Am spus deja tot ce era de spus. Azi, la meci, de exemplu, președintele Federației de Tenis din Kazakhstan a venit să mă susțină”, a declarat Elena Rybakina, după calificarea în finala de la Wimbledon.

  • 3 turnee a câştigat Elena Rybakina în careieră: WTA Bucureşti 2019, WTA Hobart 2020 şi Wimbledon 2022
  • 6 finale a pierdut Elena Rybakina, printre care se numără şi cea de la WTA Dubai 2020 (6-3, 3-7, 6-7 cu Simona Halep)

Decizia din 2018 a ajutat-o să câştige trofeul la Wimbledon

Înainte de turneul de la Wimbledon, organizatorii au anunţat că toţi jucători din Rusia şi Belarus nu vor avea dreptul să participe la ediţia din 2022, în urma inavziei din Ucraina. Imediat, ATP şi WTA au luat decizia ca turneul să nu beneficieze de puncte, astfel că jucătorii nu pot urca sau coborî în clasament după competiţia de la Londra.

Cu toate că s-a născut în Rusia, Elena Rybakina a putut să participe la Wimbledon, fiind reprezentantă a Kazahstanului. Chiar şi aşa, după ce a avansat în turneu, jurnaliştii au chestionat-o despre faptul că ar locui încă în Moscova.

“Cred că trăiesc peste tot, pentru că sunt jucătoare de tenis și mă aflu mereu pe drumuri. Cea mai mare parte a timpului o petrec în țările unde joc, acolo mă și antrenez. Între turnee, mă pregătesc în Slovacia, am mers o perioadă și în Dubai. Deci, nu trăiesc într-un loc anume, sincer”, s-a apărat Elena Rybakina.

  • 2.000.000 de lire va primi Elena Rybakina pentru succesul de la Wimbledon
ADVERTISEMENT