News

Elena Udrea a obținut o nouă amânare în dosarul Hidroelectrica. S-a ajuns din nou la judecătorii din Bulgaria

O nouă amânare în dosarul Hidroelectrica, după ce judecătoarea de la Curtea de Apel București a întrebat-o marți pe Elena Udrea dacă în timpul procesului de extrădare din Bulgaria s-a prevalat de regula specialității.
06.09.2022 | 13:50
Elena Udrea a obtinut o noua amanare in dosarul Hidroelectrica Sa ajuns din nou la judecatorii din Bulgaria
Elena Udrea a fost audiată, dar decizia în dosarul Hidroelectrica va fi luată în octombrie. Foto: Facebook Hidroelectrica, hepta.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Marți, 6 septembrie 2022, a fost programat ultimul termen în dosarul Hidroelectrica, iar Elena Udrea (n.r. – închisă în penitenciarul Târgșor). Cea care a condus Ministerul Turismului este judecată pentru banii primiți în 2011 de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.

Elena Udrea așteaptă răspunsul judecătorilor bulgari

Conform ziare.com, Sonia Uscov și Veronel Rădulescu, avocații care o apără pe Elena Udrea, au fost surprinși de intervenția judecătoarei Corina Ciobanu, care a trecut peste cererile de sesizare a CCR și peste cererea de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii termenului de prescripție.

ADVERTISEMENT

Magistrata a întrebat-o pe inculpată dacă s-a prevalat de ”regula specialității” în fața instanței din Bulgaria, când a fost extrădată. Răspunsul venit de la Târgșor: ”Nu știu despre ce este vorba.”

Ulterior, Elena Udrea a aflat de la judecătoare că regula specialității prevede ca o persoană solicitată de un stat pentru extrădare nu poate fi judecată pentru alte fapte în afara celor pentru care s-a solicitat extrădarea.

ADVERTISEMENT

Și cum extrădarea Elenei Udrea din Bulgaria s-a dispus pentru executarea pedepsei din dosarul Gala Bute, CAB a dispus amânarea procesului care vizează dosarul Hidroelectrica pentru 17 octombrie 2022.

Limitele extrădării Elenei Udrea

Astfel, reprezentanții CAB vor lua legătura cu judecătorii Tribunalului din Blagoevgrav. Mai departe, instanța din Bulgaria va preciza care sunt limitele extrădării Elenei Udrea.

ADVERTISEMENT

Așteptăm și răspunsul din Bulgaria. Instanța ar fi trebuit să se pronunțe încă de acum trei termene. Nu putem prevedea nimic”, a declarat avocatul Veronel Rădulescu la Antena 3.

La 6 iunie, Udrea cerea judecătorilor încetarea procesului penal în dosarul Hidroelectrica. Ea este acuzată că a primit o geantă cu 3,8 milioane de dolari, dar și de trafic de influență. De cealaltă parte, avocații ei au susținut că procesul trebuia să înceteze pentru că faptele s-au prescris încă din anul 2018, potrivit deciziei CCR.

ADVERTISEMENT

La 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea Elenei Udrea, cu privire sesizarea CCR în legătură cu OUG privind modificarea articolului din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale. În acest dosar, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA, în decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor.

La termenul de la 6 septembrie 2022 s-a ajuns după ce la 21 iulie 2022, n-a avut cine să transmită dosarul de fond de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel. La acea vreme, grefierii din arhiva ÎCCJ s-au îmbolnăvit de COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: