News

Elena Udrea a pierdut orice șansă de a ieși mai repede din pușcărie. Ultima cale de atac în dosarul Gala Bute, respinsă

Instanța a respins contestația la executare formulată de Elena Udrea în dosarul Gala Bute. Fostul ministru va executa integral cei 6 ani de închisoare
20.03.2023 | 17:25
Elena Udrea a pierdut orice sansa de a iesi mai repede din puscarie Ultima cale de atac in dosarul Gala Bute respinsa
Elena Udrea trebuie să execute integral pedeapsa cu închisoarea Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că este nefondată contestația formulată de Elena Udrea. Decizia instanței este definitivă, iar Udrea trebuie să achite și cheltuieli de judecată în valoare de 200 de lei.

Elena Udrea a pierdut orice șansă de a ieși mai repede din pușcărie

“Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1201/1/2022”, a decis luni ÎCCJ.

ADVERTISEMENT

Pe 7 aprilie 2022, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. În același dosar, a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare Rudel Obreja, la acel moment preşedinte al Federaţiei Române de Box. Rudel Obreja a murit în 12 martie, la vârsta de 57 de ani.

În urma condamnării din dosarul Gala Bute, fostul ministru al turismului a formulat o contestaţie la executare, respinsă de ÎCCJ pe data de 1 noiembrie 2022. La acea dată, hotărârea nu era definitivă şi a fost contestată de Elena Udrea.

ADVERTISEMENT

Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în 7 aprilie 2022. Fostul ministru părăsise România înainte de pronunţarea sentinţei.

Dată în urmărire în ziua pronunțării sentinței, Udrea a fost prinsă pe teritoriul bulgar, în Vama Kulata, la graniţa cu Grecia. Fostul ministru a stat în Bulgaria în arest preventiv până în 10 iunie 2022, când autorităţile bulgare au decis definitiv extrădarea sa, fiind adusă în ţară în 16 iunie 2022 și încarcerată la penitenciarul Târgușor.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea trebuie să plătească despăgubiri

După condamnarea definitivă în dosarul Gala Bute, Elena Udrea trebuie să plătească, cu titlu de despăgubiri civile aproximativ 3 milioane de euro către Autoritatea Națională pentru Turism. Mai mult, Udrea trebuie să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian și 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că prin contractul încheiat în data de 24 iunie 2011 prin atribuire directă între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja s-a urmărit, în realitate, finanțarea ”unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială”.

ADVERTISEMENT

Contractul avea ca obiect declarat prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

ADVERTISEMENT