News

Elena Udrea aduce acuzații grave justiției române din arestul din Bulgaria. „Mi s-a luat dreptul de a fi rejudecată legal”

Fostul ministru Elena Udrea a posta pe Facebook un mesaj în care enumeră toate argumentele care ar demonstra că nu a fost judecată legal de instanțele din România.
22.05.2022 | 16:39
Elena Udrea aduce acuzatii grave justitiei romane din arestul din Bulgaria Mi sa luat dreptul de a fi rejudecata legal
Elena Udrea a fost reținută în Bulgaria/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elena Udrea susține că respingerea contestației în anulare pe care a depus-o față de condamnarea sa inițială în dosarul Gala Bute reprezintă o încălcarea a unei decizii a CCR precum și a unei a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Dosarul Gala Bute, o excepție de la regula decisă de CCR

Punctul de plecare al argumentației lui Udrea este decizia Curții Constituționale din decembrie 2018, care stipula că formarea completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a făcut nelegal, astfel că toate dosarele de mare corupție judecate de acestea au trebuit reluate de la început.

ADVERTISEMENT

Udrea reclamă că dosarul Gala Bute este singurul pentru care nu s-a dispus reluarea judecării, prin decizia ICCJ din 7 aprilie care a statuat că sunt menținute sentințele pronunțate inițial în acest dosar.

Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal, ca urmare a unei halucinante decizii a ICCJ, prin care mi s-a respins contestația în anulare doar MIE dintre toate dosarele similare (Șova, Pop, Niță, Vâlcov, Bica etc) și mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute”, a scris Udrea pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Astfel, în celelalte dosare s-a reînceput judecata, cu persoanele implicate în stare de libertate.

Elena Udrea s-a referit și la decizia CJUE din 21 decembrie 2012 care a decis că judecătorii naționali pot încălca o decizie a Curții Constituționale  în anumite circumstanțe, cum ar fi cazul unui „risc sistemic de impunitate prin prescripție”.

ADVERTISEMENT

Evident că nu putem vorbi de risc sistemic de impunitate, când este în discuție un singur dosar în care decizia CCR mai putea fi aplicată în România în dosarul Gala Bute. Sistemic înseamnă categorii întregi de persoane sau fapte, iar despre prescripție nu poate fi vorba, ea intervenind pentru fapte de care sunt acuzată peste cel puțin 4 ani. Cum au luat acești judecători o decizie atât de ilegală?”, scrie Udrea.

Trebuie totuși precizat că decizia CJUE stabilea și faptul că judecătorii naţionali pot ignora o decizie a Curţii Constituţional, dacă sunt anulate sentinţele în dosarele de fraude cu fonduri europene, întrucât dreptul UE are prioritate asupra celor din țările membre.

ADVERTISEMENT

Udrea susține că a fost nedreptățită de trei instanțe

În concluzie, Udrea susține că toate cele trei instanțe la care a ajuns dosarul său nu au judecat-o corect. Astfel, la instanța de fond, completul de trei judecători era nespecializat, iar unul dintre aceștia, Florentina Dragomir nu depusese jurământul de credință, motiv pentru care instanțe din Grecia și Italia au considerat ca ilegale deciziile date de Dragomir.

La instanța de apel, completul de cinci judecători, unul dintre judecători nu a fost tras la sorți, ceea ce a fost constatat și de către CCR prin Decizia 685/2018. Udrea reclamă și faptul că acest judecător era chiar președintele completului, precum și al Secției Penale a ICCJ, situație care ar ridica dubii asupra corectitudinii sentinței.

În final, fostul ministru acuză că instanța care a reconfirmat, pe 7 aprilie, sentința din apel a luat o decizie nelegală. „Mi s-a respins în mod halucinant contestația în anulare, luându-mi-se dreptul de a fi rejudecată legal. Nu există niciun text referitor la speța mea, din legi speciale, din codul penal, codul de procedură penală, decizii CCR, decizii CJUE, CEDO, care să nu fi fost încălcate”, a conchis Elena Udrea.

Pe 7 aprilie, ICCJ a respins contestația în anulare depusă de Elena Udrea față de sentința din 2018 din dosarul Gala Bute. Respingerea contestației echivalează cu reconfirmarea pedepsei de 6 ani de închisoare primite de către Udrea. Ea a plecat din țară cu puțină vreme înainte de pronunțarea sentinței, însă a fost oprită la granița dintre Bulgaria și Grecia, iar acum instanțele bulgare judecă cererea de extrădare depusă de autoritățile de la București

ADVERTISEMENT