News

Elena Udrea află dacă rămâne fără control judiciar. Instanța Supremă se pronunță asupra contestației DNA

11.03.2021 | 11:35
Elena Udrea afla daca ramane fara control judiciar Instanta Suprema se pronunta asupra contestatiei DNA
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 11 martie, este așteptată decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la măsura de impunere a controlului judiciar pentru Elena Udrea, condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani în dosarul ce vizează finanțarea campaniei electorale din 2009.

Mai precis, magistrații trebuie să se pronunțe asupra contestației depuse de procurorii DNA după ce Curtea de Apel București a respins solicitarea, permițându-i astfel fostului ministru al Turismului să rămână în libertate până la o sentință definitivă.

ADVERTISEMENT

La intrarea în sediul Instanței Supreme, aceasta a dat asigurări că nu intenționează să părăsească țara: „M-am întors special să particip la aceste procese. Cred că singura cale să obțin achitarea pe care o merit este să mă prezint în instanță”.

Elena Udrea află dacă va fi plasată sub control judiciar

Sper că se analizează speța și nu contează cine este în complet. M-am prezentat la fiecare termen la fiecare dintre dosarele pe care le am pe rol.

ADVERTISEMENT

În continuare cred că decizia instanței (n.r. de condamnare la 8 ani de închisoare) este profund ilegală, imorală și nedreaptă”, a spus Elena Udrea.

Vineri, 5 martie, Curtea de Apel București a respins cererea de plasare sub control judiciar formulată de DNA la scurt timp după pronunțarea sentinței de 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a fostului președinte Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru a susținut atunci, în fața instanței de judecată, că nu dorește să părăsească țara, chiar dacă i se va permite acest lucru în cazul în care va rămâne fără control judiciar.

Cine mai sunt eu după șapte ani de când nu mai am nicio funcție publică, 10 ani de când nu mai sunt ministru?

ADVERTISEMENT

Totuși, să îți fie atât de frică de Elena Udrea? Dacă aș fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum doi ani. Nu am niciun motiv să plec din țară”, a declarat Elena Udrea, adăugând că „statul român te aduce de oriunde”.

De asemenea, aceasta a susținut în instanță că îndepărtarea de copil, pe o perioadă de opt ani, ar produce efecte mai grave pentru societate decât faptele de care este acuzată.

Opinia publică influenţează modul de soluţionare a dosarelor. Cred că aceste poziţii publice nu sunt de natură să influenţeze negativ buna desfăşurare a acestui proces, deoarece prima instanţă se pronunţase deja şi a motivat-o.

Există o hotărâre a CEDO din 2015 în care se menţionează că este dreptul avocatului şi al părţii să îşi expună public punctul de vedere cu privire la soluţiile din cauză.

De asemenea, există cauza Kovesi la ICCJ, care viza controlul judiciar faţă de Laura Kovesi, dosar în care Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, deoarece doamna Kovesi era liberă să îşi exprime public poziţia cu privire la acuzaţiile care i se aduceau.

Am avut această poziţie întrucât hotărârea de condamnare este una inumană şi nedreaptă, în condiţiile în care mi s-a aplicat o pedeapsă de 8 ani, iar limitele erau de la 3 la 12 ani.

Chiar şi în condiţiile în care aş fi găsită vinovată de acele fapte, îndepărtarea mea, femeie, mamă a unui copil de 2 ani, din societate şi din viaţa copilului meu, pentru o perioadă atât de mare, ar produce efecte mai grave pentru societate decât eventualele fapte de susţinere a unui referendum din urmă cu 12 ani”, a spus fostul ministru al Turismului.

ADVERTISEMENT
Tags: