News

Elena Udrea ajunge în fața judecătorilor bulgari. Când va fi adusă în țară

După ce a fost reținută de autoritățile din Bulgaria, Elena Udrea urmează să ajungă în fața judecătorilor. Aceștia urmează să decidă dacă va fi extrădată, ea putând ajunge în România în următoarele zile.
08.04.2022 | 09:24
Elena Udrea ajunge in fata judecatorilor bulgari Cand va fi adusa in tara
Elena Udrea ar putea să fie adusă în țară luni. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elena Udrea a fost dată în urmărire internațională după sentința dată de Înalta Curte de Casație și Justiție și reținută de poliția din Bulgaria la scurt timp. Autoritățile din țara noastră au început procedurile de extrădare, notează Digi24.

Procesul de extrădare ar putea fi gata în câteva zile

După ce a fost reținută în orașul Kulata, Elena Udrea și-a petrecut noaptea în arestul Poliției de Frontieră din Petrici. Ea urmează să fie prezentată judecătorilor bulgari, după ce autoritățile din România au început demersurile de extrădare.

ADVERTISEMENT

După cum notează sursele citate de jurnaliști, procedurile care țin de extrădarea Elenei Udrea ar putea fi gata în doar câteva zile. Mai exact, ea ar urma să ajungă în România chiar luni, 11 aprilie.

Când va fi adusă în țară, mesajul ministrului Justiției

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat că aducerea în ţară a Elenei Udrea depinde acum de instanţa din Bulgaria, dar nu ar trebui să dureze foarte mult. ”Suntem într-o procedură de predare”, a transmis ministrul, precizând în ce condiţii s-ar putea implica Ministerul Justiţiei în procedură.

ADVERTISEMENT

”Totul depinde acum de instanţa bulgară, dar nu va dura foarte mult pentru că avem mandat european de arestare şi există aceea procedură JAI”, a declarat Predoiu.

Acesta a explicat că, dacă autorităţile din Bulgaria vor solicita alte documente, atunci se va implica şi Ministerul Justiţiei.

ADVERTISEMENT

”Altfel, suntem doar într-o procedură de predare, iar în momentul în care va ajunge în ţară va fi pusă în aplicare decizia instanţei”, a mai declarat ministrul.

Reținerea Elenei Udrea în Bulgaria

Elena Udrea a fost reținută la scurt timp după ce autoritățile din țara noastră au emis un mandat de arestare pe numele acesteia. Mai exact, acest lucru a avut loc la doar două ore.

ADVERTISEMENT

“În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei.

În continuare, se desfășoară activități specifice, în vederea predării femeii către autoritățile din România”, au transmis reprezentații IGPR.

Decizia de a emite un mandat de arestare pe numele fostului ministru al turismului a venit după ce polițiștii nu au găsit-o la domiciliu după ce magistrații ICJ au respins contestația în anulare depusă de avocații acesteia în dosarul Gala Bute.

În acest dosar, Elena Udrea a fost găsită vinovată de luare de mită și abuz în serviciu. Aceasta a primit o condamnare de șase ani de închisoare.

Trebuie precizat că procurorii care au instrumentat acest caz au acuzat-o pe Udrea că ar fi primit mită peste un milion de euro de la mai mulți oameni de afaceri pentru a le obține contracte cu statul român.

ADVERTISEMENT