News

Elena Udrea rămâne închisoare. Judecătorii de la ÎCCJ i-au respins cerea de eliberare. Update

Curtea Supremă a decis ca Elena Udrea să rămână în închisoare în dosarul în care este acuzată de furtul de 3 milioane de euro.
12.12.2024 | 13:53
Elena Udrea ramane inchisoare Judecatorii de la ICCJ iau respins cerea de eliberare Update
Elena Udrea ar putea scăpa de închisoare. Sursa foto: Hepta.ro/Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elena Udrea nu a scăpat de închisoare. Magistrații Curții Supreme s-au pronunțat joi, 12 decembrie, împotriva cererii fostului ministru al Turismului de revizuire a pedepsei primite în dosarul ”Gala Bute”.

Update. Elena Udrea rămâne în închisoare

Judecătorii ÎCCJ au respins cererea de revizuire a pedepsei formulată deElena Udrea, în Dosarul “Gala Bute”. Fostul ministru al Turismului a fost condamnat, în acest caz, la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

“În majoritate, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 decembrie 2024.

Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, al desfiinţării, în parte, a sentinţei penale atacate, al admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017, precum şi împotriva sentinţei penale nr. 45 din 02 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 5230/2/2017, definitivă prin decizia penală nr. 232/A din 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 5230/2/2017 şi al trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. e) din Codul de procedură penală.

ADVERTISEMENT

Cu opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023, a desfiinţării, în parte, a sentin?ei penale atacate, a admiterii în principiu a cererii de revizuire formulate de Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1532/1/2015, definitivă prin decizia penală nr. 93 din 05 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2303/1/2017 şi a trimiterii cauzei la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea rejudecării după admiterea în principiu a cererii de revizuire prin raportare doar la temeiul prevăzut art. 453 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală”, se arată în minuta deciziei.

Dosarul ”Gala Bute”, pe masa judecătorilor Curții Supreme

Un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pe data de 12 noiembrie, pronunțarea unei decizii pe cererea Elenei Udrea de revizuire a condamnării de șase ani de închisoare în celebrul dosar ”Gala Bute” pentru 12 decembrie.

ADVERTISEMENT

Din completul de judecată care va decide joi dacă va ieși sau nu fosta blondă de la Cotroceni din spatele gratiilor face parte și Lia Savonea, judecătoarea care recent a anulat condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni de închisoare, l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi care a restituit la Parchet ”Dosarul Revoluţiei” în care este inculpat Ion Iliescu.

Un alt judecător care face parte din completul de judecată este Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT. Având în vedere prezența celor doi magistrați în completul de judecată, foarte multe voci susțin că Elena Udrea este la numai un pas de eliberare.

ADVERTISEMENT

Vă reamintim că traseul acestui proces a fost unu destul de lung și anevoios. În 2015, fostul ministru al Turismului a fost trimis în judecată, iar în iunie 2018 a fost condamnat definitiv, însă Udrea a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței.

Ulterior, fosta blondă de la Cotroceni a fost depistată și încarcerată în Costa Rica, însă în decembrie 2018, Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completele de judecată.

Astfel, a suspendat condamnările din dosarul “Gala Bute”, iar Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.

Patru ani mai târziu, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, ÎCCJ a confirmat condamnarea la șase ani de închisoare a Elenei Udrea, care a fugit chiar înainte de aflarea sentinței în Bulgaria, însă a fost prinsă și extrădată.

Ce prejudiciu a produs statului român

Din iunie 2022, fostul ministru al Turismului este încarcerat la Penitenciarul Târgşor pentru furtul de 3 milioane de euro, sumă care încă nu a fost recuperată de statul român.

În celebrul dosar ”Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care apropiații său au primit mai multe sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de Ministerul Turismului.

Potrivit procurorilor, sumele acestea au intrat fie în patrimoniul Elenei Udrea, fie în cel al PDL București sau al fostului şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Mai mult, fostul ministru este acuzat că a determinat mai mulți funcționari din cadrul Ministerului Turismului să îşi încalce atribuţiile și să achiziționeze servicii de publicitate la gala unde a boxat Lucian Bute.

ADVERTISEMENT