News

Elena Udrea, în fața judecătorilor, în dosarul Hidroelectrica. Audierile de la Curtea de Apel, întârziate de alarma cu bombă. Update

Elena Udrea revine în fața instanței, la Curtea de Apel. Audierile în dosarul Hidroelectrica sunt întârziate de o alarmă cu bombă.
07.06.2021 | 13:30
Elena Udrea in fata judecatorilor in dosarul Hidroelectrica Audierile de la Curtea de Apel intarziate de alarma cu bomba Update
ADVERTISEMENT
07-06-2021
10:32

Audierile în dosarul Elenei Udrea de la Curtea de Apel, întârziate de alarma cu bombă

Elena Udrea avea programată luni, 7 iunie, o înfățișare în dosarul Hidroelectrica. Audierile de la Curtea de Apel București sunt însă întârziate de o alarmă cu bombă.  

În jurul prânzului, un apel anonim la 112 anunța că la instituția de judecată se află amplasată o bombă. La fața locului au venit pirotehniști de la Poliția Română, ofițeri SRI și pompieri ISU, care fac verificări.

Toate persoanele din clădire au fost evacuate, se verifică fiecare cameră din Curtea de Apel, iar programul ședințelor de judecată a fost amânat cu 2-3 ore.

Luni, 7 iunie, Curtea de Apel București reia audierile în dosarul Hidroelectrica. În această speță, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, și Dan Andronic, sunt vizați de mai multe capete de acuzare.

Cei doi sunt judecați pentru fapte de trafic de influență și spălare a banilor, respectiv mărturie mincinoasă, în legătură cu promisiuni făcute de fostul demnitar omului de afaceri Bogdan Buzăianu privind contracte cu compania energetică.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea, din nou în fața instanței, în dosarul Hidroelectrica

În urmă cu un an, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că probele din dosarul Hidroelectrica privindu-i pe Elena Udrea și Dan Andronic au fost administrate legal, prin urmare procesul poate începe pe fond.

În acest dosar, Elena Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi primit de la ”băiatul deștept” din Energie, Bogdan Buzăianu, prin intermediul lui Radu Budeanu, o mită de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de mii de euro.

ADVERTISEMENT

La termenul de luni al audierilor, instanța va asculta noi martori din dosar în legătură cu pretinsele sume primite de către fostul demnitar de la afaceristul Buzăianu pentru facilitarea prelungirii unor contracte în formă avantajoasă acestuia, anunță România TV.

Dosarul Hidroelectrica a fost inițial trimis în judecată în decembrie 2017 iar după doi ani în care a stat în faza camerei preliminare un magistrat al CAB a stabilit că acesta trebuie restituit pe fondul vicierii procedurii obținerii unor probe.

ADVERTISEMENT

DNA, acuzații grave la adresa fostului ministru Elena Udrea

DNA a notat în rechizitoriul acestui dosar că în cursul anului 2011, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA.

Din suma promisă, fostul ministru ar fi primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro.

ADVERTISEMENT

”Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.

Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Andronic a declarat mincinos:

– că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;

– că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;

– că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute”, au arătat procurorii într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: