ADVERTISEMENT
News

Elena Udrea, în fața instanței în dosarul campaniei electorale prezidențiale din 2009. Acuzațiile aduse fostului ministru

Autor: Adrian Baciu | 22.09.2020 | 11:36
Elena Udrea, în fața instanței în dosarul campaniei electorale prezidențiale din 2009. Acuzațiile aduse fostului ministru
Elena Udrea, în fața instanței în dosarul campaniei electorale prezidențiale din 2009. Acuzațiile aduse fostului ministru. Sursa foto: hepta.ro

Elena Udrea, fost ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale în perioada 2008-2012 va fi prezentă din nou în fața Instanței.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, 22 septembrie, aceasta va fi prezentă la Curtea de Apel București, unde se judecă dosarul referitor la finanțarea campaniei electorale prezidențiale din 2009.

În urmă cu trei ani, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu pentru cel de-al doilea mandat.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea, audiată la Curtea de Apel în dosarul campaniei prezidențiale din 2009

Revenită în iulie 2019 din Costa Rica, fostul ministru din guvernele PDL, Elena Udrea, se află marţi la Curtea de Apel Bucureşti, unde se judecă dosarul referitor la finanţarea campaniei electorale prezidențiale din 2009, în care mai sunt vizaţi Ioana Băsescu şi Dan Andronic, anunță News.ro.

În luna mai a anului 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au trimis-o în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor.

ADVERTISEMENT

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Alte nume prezente ca inculpați în dosar sunt Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

ADVERTISEMENT

Conform referatului DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

Rolul jucat de Elena Udrea în campanie

Procurorii spun că, la acea dată, Elena Udrea conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

ADVERTISEMENT

”Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, menţionează procurorii DNA, conform sursei citate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!