News

Elena Udrea, o nouă tentativă de a ieși din închisoare. Trei decizii anunțate la ÎCCJ. Speranțe pentru fostul ministru. Update

Elena Udrea a ajuns luni dimineață la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a se adresa magistraților care îi judecă recursul în casație formulat în dosarul ”Gala Bute”.
10.10.2022 | 14:38
Elena Udrea o noua tentativa de a iesi din inchisoare Trei decizii anuntate la ICCJ Sperante pentru fostul ministru Update
Elena Udrea speră că demersurile avocaților vor avea succes la ÎCCJ. Foto: hepta.ro – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
10-10-2022
11:39

Elena Udrea va primi marea decizie la 24 octombrie. Ce se întâmplă cu sesizarea CCR?

Conform Agerpres, avocaţii Elenei Udrea au încercat mai multe ore să îi convingă pe cei cinci judecători de la ÎCCJ să anuleze condamnarea primită în dosarul ”Gala Bute” şi să dispună rejudecarea cazului de la zero.

Avocații ei au arătat că decizia de condamnare a fostului ministru a fost nelegală. În sprijinul acestei pledoarii, apărătorii au indicat că magistraţii de la fond şi apel nu au respectat deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) cu privire la abuzul în serviciu.

Totodată, avocații Elenei Udrea au mai arătat că acele completuri de la Instanţa supremă au fost constituite nelegal. Când I s-a oferit cuvântul, Elena Udrea a solicitat să fie achitată.

În plus, ea a susţinut că este ţinută de câteva luni ilegal în închisoare: “Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal.

Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute

(…) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare.”

Cu privire la această solicitare, judecătorii ÎCCJ au amânat decizia pentru data de 24 octombrie 2022. Altfel, ei i-au admis o cerere şi au sesizat CCR pentru o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Avocații Elenei Udrea nu au avut succes până la capăt: magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins solicitarea de sesizate a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dar şi un aviz consultativ de la CEDO.

10-10-2022
09:29

Avocata Elenei Udrea anunță că fostul ministru al turismului poate obține eliberarea dacă judecătorii ÎCCJ depășesc presiunea mediatică

Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, a declarat luni că fosta consilieră prezidențială poate fi eliberată din Penitenciarul de Femei Târgșor doar dacă judecătorii Înaltei Curți nu vor ține cont de presiunea mediatică.

Din punctul de vedere al legii sunt de 100% (n.r. – șanse de eliberare) pentru că motivele au fost expuse pe larg. Din punctul de vedere practic, acum șansele sunt mici.

De ce? O soluție de achitare pentru doamna Elena Udre, mediatic, ca presiune publică, este destul de greu de admis. Să sperăm că Înalta Curte de Casație și Justiție va depăși presiunea.

Suntem în ultima cale de atac pe care am putut să o promovăm intern. Pe abuz în serviciu este condamnată pentru faptul că a fost ministru. Nu este nicio atribuție pentru care este vinovată.

Nu a existat un rezultat concret”, a declarat avocata Silvia Uscov în dialogul purtat cu jurnaliștii care o așteptau luni la ÎCCJ.

Elena Udrea a fost adusă de la Penitenciarul de Femei Târgşor și speră că strategia pregătită împreună cu avocații o va ajuta să iasă din spatele gratiilor. Practic, cea care a ocupat funcția de ministru al turismului dorește desființarea deciziei de condamnare.

Speranțe noi pentru Elena Udrea

Potrivit realitatea.net, judecătorii ÎCCJ au respins o cerere asemănătoare și în urmă cu doar două săptămâni. Jurnaliștii sursei citate au completat că și Rudel Obreja – condamnat în același dosar – a formulat recurs în casație.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte al Federației Române de Box speră că judecătorii vor ține cont de situația critică în care se află: suferă de cancer, a fost eliberat temporar și dorește să se trateze în străinătate.

Amintim că în dosarul ”Gala Bute”, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. Ulterior, potrivit realitatea.net, ea a încercat de mai multe ori să scape de sentință și a depus pe rolul instanțelor patru contestații la executare.

ADVERTISEMENT

Trei dintre acestea au fost înregistrate la Înalta Curte și una a fost depusă la Tribunalul București. Cu privire la cea din urmă, avocații ei au cerut desființarea deciziei de condamnare.

Din spatele gratiilor, ea a depus la ÎCCJ trei contestații la executare. Primul dosar a avut numărul 1201/1/2022, iar primul termen a fost fixat la 2 august. Totuși, dosarul a fost trimis din nou la repartizare aleatorie în urma unei declarații de abținere (n.r. – termen nou: 18 octombrie 2022).

ADVERTISEMENT

Strategia avocaților s-a lovit de refuzul judecătorilor

Al doilea dosar a avut numărul 1202/1/2022, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 4 iulie. La acea vreme, un judecător s-a abținut, astfel că noul termen de judecată a fost fixat pentru 19 octombrie.

Al treilea dosar a avut numărul 1205/1/2022 și ajuns mai întâi la judecătorii Oana Burnel, Anca Mădălina Alexandrescu și Dan Andrei Enescu. Aceștia s-au abținut de la judecarea dosarului.

ADVERTISEMENT

Repartizată încă o dată aleatoriu, cauza Elenei Udrea a fost preluată de alți. magistrați. Și de această dată, o judecătoare (n.r. – Simona Elena Cîrnaru) s-a abținut și ea.

La a treia repartizare, dosarul a fost preluat de judecătoarele Francisca Maria Vasile și Leontina Șerban, care la rândul lor au decis să se abțină. În acest context noul termen fixat pentru cauză a fost 10 octombrie 2022.

În plus, fosta consilieră prezidențială a mai depus o contestație la executare la Tribunalul București (n.r. – dosar 17109/3/2022). Contestația a fost respinsă la 27 iulie, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. Contestația la executare a fost respinsă și la CAB.

ADVERTISEMENT
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Anunț cumplit despre Grigore Leșe! Ce se întâmplă cu marele rapsod român
Anunț cumplit despre Grigore Leșe! Ce se întâmplă cu marele rapsod român
Codul Rutier va avea noi modificări în 2024. Toți șoferii trebuie să știe
Codul Rutier va avea noi modificări în 2024. Toți șoferii trebuie să știe
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română