News

Elena Udrea și Ioana Băsescu, din nou în fața magistraților. ÎCCJ judecă apelurile în dosarul alegerilor din 2009

Joi, 24 iunie, Elena Udrea și Ioana Băsescu se vor afla din nou în fața magistraților ÎCCJ. Se judecă apelurile în dosarul alegerilor din 2009.
24.06.2021 | 08:19
Elena Udrea si Ioana Basescu din nou in fata magistratilor ICCJ judeca apelurile in dosarul alegerilor din 2009
Elena Udrea și Ioana Băsescu, din nou în fața magistraților. ÎCCJ judecă apelurile în dosarul alegerilor din 2009. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 24 iunie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) judecă apelul inculpaților din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

Printre cei care au formulat apel la sentințele primite se numără Elena Udrea, Ioana Băsescu, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner și Gheorghe Nastasia.

ADVERTISEMENT

Elena Udrea și Ioana Băsescu, din nou în fața magistraților. ÎCCJ judecă apelurile în dosarul alegerilor din 2009

La începutul lunii martie, Elena Udrea şi Ioana Băsescu și-au aflat sentința în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

  • 12:00 – este ora la care magistrații ÎCCJ încep judecarea apelurilor

Fostul ministru al Turismului a primit o condamnare la 8 ani cu executare, iar fiica fostului președinte a primit 5 ani, tot cu executare. Decizia magistraților nu este definitivă.

ADVERTISEMENT

În cazul primului termen de judecată în faza apelului, magistrații vor stabili apelanții și, dacă nu se va cere termen pentru angajarea unor avocați, alții decât cei din oficiu, ar putea asculta propunerile de probe pentru această etapă a procesului.

În aceeași speță, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

ADVERTISEMENT

Victor Tarhon, fost președinte CJ Tulcea, a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Ioana Băsescu și Ioan Silviu Wagner trebuie să achite suma de 119.000 lei către SC Oil Terminal.

ADVERTISEMENT

Magistrații au menținut măsura asiguratorie instituita asupra bunurilor aflate în proprietatea Ioanei Băsescu.

Instanta a decis sa fie confiscate de la Elena Udrea sumele de 691.029,63 lei si 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită, precum și suma de 305.118 lei.

De asemenea, menține măsura asiguratorie instituita asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acesteia.

Elena Udrea, atac la judecătoarea care a condamnat-o în primă instanță

Pe 2 martie, Elena Udrea a reacționat în termeni duri după ce a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și spălare de bani în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

Fostul ministru al Turismului nu s-a sfiit să o acuze pe judecătoare că a pronunțat această sentință ”la comandă”, din dorința de a se răzbuna pe Traian Băsescu.

”Femeia asta a dat o decizie absurdă, nu știu cum mai doarme la noapte. O blestem să simtă și copilul ei ce simte copilul meu acum”, a declarat atunci fostul ministru al Turismului, vizibil iritată de decizie.

ADVERTISEMENT
Tags: