Hotelul Grivița, clădire istorică situată în apropierea Gării de Nord, a fost cedat de Elena Udrea și Dorin Cocoș către un misterios om de afaceri. Imobilul este urmărit și de autoritățile române, care l-au scos de mai multe ori la licitație pentru a recupera prejudiciul din mai multe dosare penale. În aceste condiții, statul român ar putea rămâne cu buza umflată.
Aflată în închisoare, după ce instanța i-a respins cererea de liberare condiționată, Elena Udrea și-a cedat partea din legendarul Hotel Grivița, administrat de Euro Hotels, societate deținută de fostul ei soț, Dorin Cocoș. Potrivit informațiilor FANATIK, tranzacția a fost încheiată la data de 21 august 2024. Udrea deținea ¼ din imobilul situat pe Calea Griviței nr 130, sub formă de drept de cesiune.
Cel care a preluat partea Elenei Udrea a obținut în instanță și executarea silită împotriva lui Dorin Cocoș și a început procedura de vânzare la licitație publică pentru ¼ din clădirea Hotelului Grivița, parte deținută de către acesta.
ANAF încearcă acum să blocheze vânzarea imobilului și să anuleze contractul de cesiune a creanței încheiat între Elena Udrea și beneficiarul tranzacției. Practic, au început două executări silite asupra aceluiași imobil, lucru interzis de lege.
”În motivare, a arătat că la data la care a fost demarată executarea silită, era deja în derulare procedura de valorificare prin licitație a aceluiași bun imobil pentru care a fost emisă Publicația de Vânzare din data de 22.10.2024 (de către ANAF, n.r.), iar contractul de cesiune de creanță încheiat la data de 21.08.2024 este nul absolut.
A mai arătat că prin continuarea executării silite, petenta (ANAF, n.r.) este grav prejudiciată, deoarece există riscul executării silite în dosarul nr. … a unui imobil aflat deja în procedura de valorificare pentru creanţe aparţinând statului, deşi legiuitorul a interzis expres acest lucru, stabilind că actele de dispoziţie care ar interveni ulterior indisponibilizării sunt lovite de nulitate absolută”, se arată în cererea depusă de ANAF la Judecătoria Sectorului 1.
Statul român a început procedura de executare silită a Hotelului Grivița încă din anul 2017, atât pentru partea Elenei Udrea cât și pentru cea a lui Dorin Cocoș. Cu toate că a scos de mai multe ori la licitație imobilul, acesta nu și-a găsit cumpărător.
Ultima tentativă datează din 29 august 2024, atunci când ANAF stabilise data licitației publice asupra unei cote de ¼ din proprietatea situată pe Calea Griviței, nr. 130, compusă din teren intravilan în suprafață de 687 mp și o construcție cu 5 niveluri având suprafața desfășurată de 3.753 mp.
În actele ANAF, proprietara imobilului era trecută Elena Udrea, iar prețul de pornire a licitației era de 5,3 milioane lei (peste un milion de euro, la care se adaugă și TVA) – 75% din prețul stabilit de evaluator.
Hotelul Grivița, numit anterior Bratu, a fost gazda unor personalități de seamă ale României. Soprana Hariclea Darclee și-a petrecut aici ultimii ani din viață, iar George Enescu locuia într-un apartament cu trei camere, atunci când venea la București.
În 1991, Hotelul Grivița a fost scena unei crime oribile. Un bărbat a fost găsit fără suflare, la camera 221. Acesta era prăbușit pe podea, cu mai multe lovituri de cuțit pe corp. Ucigașul nu a fost găsit niciodată.
După Revoluție, imobilul a intrat într-o stare avansată de degradare și ulterior s-a închis. După 2010, acesta a fost cumpărat de frații Micula, care l-au vândut mai departe, lui Dorin Cocoș, care l-a redeschis în anul 2014.