News

Elev din Ploiești, admis la Harvard. Ce ar face dacă ar fi ministru al Educației? ”Diferența o fac oamenii”

30.04.2021 | 19:42
Elev din Ploiesti admis la Harvard Ce ar face daca ar fi ministru al Educatiei Diferenta o fac oamenii
ADVERTISEMENT

Povestea de excepție a unui elev din Ploiești admis la Harvard a făcut înconjurul lumii. În 2020, în plină pandemie, Rareș Avram, elev în clasa a unsprezecea, a creat împreună cu colegii săi 2400 de viziere cu o imprimanta 3D pe care le-au donat spitalelor din județul Prahova.

Câteva luni mai târziu, elevul de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești a aflat că este unul dintre cei doi români acceptați la Harvard încă din  prima rundă a admiterilor.

ADVERTISEMENT

Recent, băiatul a explicat care este părerea lui despre sistemul de învățământ din România și ce ar face dacă ar fi ministrul al educației. De asemenea, Rareș Avram a povestit că în viitor și-ar dori să găsească remediul pentru o boală incurabilă cu ajutorul informaticii, conform Hotnews.ro.

Băiatul din Ploiești admis la Harvard: ”Nu sunt de acord cu cei care spun că sistemul educațional este în colaps”

Rareș Avram susține că examenul SAT este mai ușor comparativ cu BAC-ul  pentru că nu acoperă toată materia.

ADVERTISEMENT

”Este extrem de diferit, în primul rând totul este grilă. Este la un nivel mai scăzut decât BAC-ul nostru. Nu acoperă toata materia, ci cel mult până în clasa a zecea, poate extrem de puțin și din clasa a XI-a. Dar la fizică acoperă toată fizica, tot ce facem în tot liceul.

SAT-ul 1 la engleză este puțin mai dificil, mai aprofundat. Trebuie să ai abilități bune de a citi un text pentru că sunt texte științifice, istorice, belestristică la partea de Reading”, a declarat elevul.

ADVERTISEMENT

Tânărul nu blamează sistemul educațional din România și consideră că ”diferența o fac oamenii”

”Nu aș fi putut clar să ajung în acest loc fără aportul pe care l-a avut sistemul românesc asupra mea, nu sunt de acord cu cei care spun că sistemul educațional este în colaps, mi se pare o exprimare exagerată. Sunt probleme, dar el funcționează. Sunt norocos că am dat de niște oameni așa dedicați”, a precizat Rareș Avram.

ADVERTISEMENT

Ce ar face dacă ar fi ministru al Educației? Primele măsuri pe care le-ar implementa

”Primul cred că ar fi un fel de, să îi spun o normalizare a programei, nu știu dacă este un cuvânt bun, poate mai degrabă abilitatea programei de a se plia pe dorințele elevilor, de a nu exista această uniformizare a elevilor, pentru că fiecare are dorințe diferite și ar trebui să le dăm ocazia să se dezvolte cum vor ei și în ce direcție vor, mai ales la liceu. La gimnaziu nu, sunt de părere că orice elev trebuie să aibă o bază extrem de bună în majoritatea domeniilor. În schimb în liceu cred ca trebuie să începi să individualizezi un pic și să te gândești ce vrei să faci mai departe.

Al doilea lucru ar fi infrastructură școlară, pentru că la majoritatea materiilor este nevoie de extrem de multe dotări pe care în momentul acesta scoala romaneasca nu le oferă. De exemplu la informatică, laboratoare dotate cu calculatoare cât de cât performante, laboratoarele de biologie, fizică, chimie, să fie dotate, în care profesorii sa exemplifice materia, să nu fie doar predare teoretică. Mai ales că avem elevi extrem de pasionați, care vor să facă, dar nu prea pot pentru că infrastructura nu le oferă acest drept. Și altceva nu știu dacă îmi mai vine în minte acum”, a declarat elevul admis la Harvard.

Rezultate impresionante la concursuri și olimpiade

  • Olimpiada Națională de informatică: Clasa a 5-a: Medalie de Bronz; clasa a 6-a: Medalie de Argint; clasa a 7-a: Medalie de Bronz; clasa a 9-a: Medalie de Bronz; clasa a 10-a: Medalie de Bronz
  • Medalie de Argint la Informatica, medalie de Bronz la Fizica, medalie de Bronz la Matematică în cadrul Concursului International Mathematical Grammar School Cup 2018, desfășurat în Belgrad în perioada 25-30 Iunie
  • Premiul I și Medalie de Aur pentru rezultatele obținute la proba teoretică și sustinerea lucrării științifice, la secțiunea Fizica în cadrul Taberei Nationale de Fizica, Astronomie și Astrofizică “Marin Dacian Bica” – Voronet 2018.
  • A luat 10 la examenul de evaluare națională și a intrat la liceu cu media generală 10
ADVERTISEMENT