News

Eleva de 14 ani înecată cu un jeleu la școală, ținută în viață doar de aparate. Manevra simplă care o putea salva

Eleva de 14 ani înecată cu un jeleu la școală este în stare critică. Din păcate, doar aparatele o mai țin în viață. Manevra simplă care o putea salva pe copilă.
27.04.2023 | 22:27
Eleva de 14 ani inecata cu un jeleu la scoala tinuta in viata doar de aparate Manevra simpla care o putea salva
Eleva de 14 ani înecată cu un jeleu la școală, în stare critică. Doar aparatele o mai țin în viață. Sursa foto (ilustrativ): 123rf.com
ADVERTISEMENT

Eleva de 14 ani înecată cu un jeleu la o școală din județul Cluj este ținută în viață doar de aparate. Specialiștii spun că o manevra medicală foarte simplă o putea salva pe copilă în câteva secunde.

Eleva de 14 ani înecată cu un jeleu la școală, în stare critică. Doar aparatele o mai țin în viață

Incidentul grav din Ardeal a avut loc miercuri, în comuna Geaca. În timpul unei pauze, în jurul ore 11.00, fata mânca niște jeleuri. La un moment dat, colegii au văzut că nu mai poate să respire. În scurt timp, ea s-a prăbușit inconștientă.

ADVERTISEMENT

Timp de mai bine de o oră, cei din jurul fetei nu au reușit să îi elibereze căile respiratorii. În unitatea școlară din Geaca nu există cabinet medical. La un moment dat, un învățător a încercat să o salveze, dar nu a reușit.

Și mai grav este faptul că primul echipaj medical care fost trimis în ajutor nu avea medic. Doar echipele de pe a doua salvare i-au scos fetei jeleul din căile respiratorii.

ADVERTISEMENT

Eleva de 14 ani este în continuare în comă profundă. Din nefericire, conform spuselor medicilor, starea ei s-a agravat față de ieri și este nevoie în continuare de suport mecanic, pentru a-i menține funcțiile vitale.

Rămâne în stare extrem de gravă, în comă și necesită susținerea funcțiilor vitale. Este internată în secția de Terapie Intensivă. Necesită mai mult suport decât ziua de ieri (n.r. miercuri)”, a declarat, pentru Monitorulcj.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii Cluj-Napoca, Dr. Dreghiciu Daniela.

ADVERTISEMENT

Manevra simplă care o putea salva pe elevă

Din păcate pentru eleva din Cluj, nu a avut pe nimeni în jurul ei care să îi aplice manevra Heimlich. Specialiștii spun că aceasta este salvatoare în majoritatea cazurilor de sufocare cu alimente.

Cunoscută și sub denumirea de manevra de salvare de la sufocare, aceasta este o metoda prin care se poate îndepărta un obiect/ aliment care blochează căile respiratorii ale unei persoane, provocându-i sufocarea.

ADVERTISEMENT

Datele statistice spun că sufocarea este a patra cauză de deces provocată în mod neintenționat. Astfel, este important ca manevra Heimlich să fie cât mai cunoscută și folosită. Această manevră ridică diafragma și împinge aerul din plămâni afară. Prin acest mod se împinge totodată și obiectul/ alimentul care blochează căile respiratorii. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT