News

Elevă eminentă din Iași, operată cu succes pe creier. Fata avea o tumoră extrem de rară

06.05.2021 | 18:03
Eleva eminenta din Iasi operata cu succes pe creier Fata avea o tumora extrem de rara
ADVERTISEMENT

O elevă eminentă de 12 de ani din Iași a fost operată cu succes pe creier. Fata avea o tumoră extrem de rară, lucru care a necesitat o intervenție extrem de complexă.

Operația a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu” din municipiul Iaşi. Tânără, cu rezultate foarte bune la învățătură, s-a prezentat la spital cu dureri de cap agresive, dar şi vărsături.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în urma investigațiilor, medicii au constatat că suferea de o tumoră cerebrală destul de rară. Intervenția a durat câteva ore și fost un real succes.

Elevă de 12 ani din Iași cu o tumoră extrem de rară, operată la Iași

Eveniment medical cu final fericit în Iași. O elevă de 12 ani a fost operată cu succes de o tumoră pe creier de o echipă medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu”.

ADVERTISEMENT

Copila a ajuns în unitatea de primi urgenţă în stare gravă, neurochirurgii descoperind o tumoră cerebrală extrem de rară – ependimom. Medicul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă a declarat că, după trei zile de la stabilizarea fetiţei, s-a intervenit chirurgical pentru a-i fi extirpată tumora cerebrală.

Doctorul ieşean a explicat că tumora cerebrală de tip ependimom este una extrem de rară, care apare mai frecvent în rândul copiilor şi care se manifestă cu dureri agresive de cap, vărsături şi tulburări de echilibru.

ADVERTISEMENT

”Am fost nevoiţi ca după trei zile de la stabilizarea fetiţei să intervenim chirurgical pentru a-i extirpa tumora cerebrală.

Tumora cerebrală de tip ependimom este una extrem de rară, frecventă în rândul copiilor şi care se manifestă cu dureri agresive de cap, vărsături, tulburări de echilibru”, a declarat medicul Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă ”Prof. Dr. N. Oblu” Iaşi, conform paginii de Facebook a instituției.

ADVERTISEMENT

Medic de la Iași: ”Andreea, minunea de la ATI”

Tot pe pagina de socializare a unității medicale, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. N. Oblu” Iași, Marius Dabija, descrie situația prin care a trecut tânăra Andreea.

”Andreea a venit în stare de comă profundă, cu leziuni cerebrale difuze, care pe RMN ne sugerau nouă că sunt ceea ce numim noi leziuni axonale difuze. Asta înseamnă rupturi și un potential de recuperare care de la început era incert.

Rolul principal al nostru, in afara faptului că nu puteam face un gest chirurgical, nu aveam o leziune chirurgicală pe care să o putem rezolva, era în primul rând să îi oferim Andreei cele mai bune îngrijiri de care eram în stare și să îi facem în așa fel încât, ea prin puterile ei să se poată recupera, cât se poate recupera după un astfel de traumatism, depinzând foarte mult de ce a fost afectat ca și funcție cerebrală.

În prima fază ea nu avea activitate cerebrală, nu a dat niciun semn că ar avea activitate cerebrală. Cu toate astea nu am dezarmat și s-a luptat cât s-a putut de mult pentru a încerca să o menținem în starea în care se poate recupera cât mai mult.

Miracolul este că este un tânăr care a luptat foarte mult și vârsta a ajutat-o cel mai mult. Colegii de la terapie intensivă au ajutat-o foarte mult, au ajutat-o rugăciunile părinților și tot ce s-a întâmplat în jurul ei. Dar în primul rând, ea a fost cea care a participat la procesul ei de revenire”.

Un alt medic de la spitalul ieșean, Constantin Plugaru, specialist ATI, spune că ”Andreea o să fie bine. De acum o să fie partea de recuperare și ușor, ușor o sa fii din ce în ce mai bine. Este un sentiment de satisfacție și de ușurare pentru noi toți și asta pentru că pe lângă suferința acestui pacient în spate este și suferința familiei”.

ADVERTISEMENT
Tags: