News

Elevii ar putea avea o nouă materie în orar: Educația rutieră

01.10.2019 | 21:46
Elevii ar putea avea o noua materie in orar Educatia rutiera
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege prevede ca elevii să beneficieze de ore de educației rutieră la școală. Actul normativ a fost adoptat tacit de Senat, iar acum rămâne de văzut dacă va fii votat de Camera Deputaților și va intra în vigoare.

Elevii ar putea studia la școală o nouă materie

Elevii din România ar putea avea în plus o materie. Este vorba de ore de educație rutieră care să-i ajute să se descurce în traficul haotic din țara noastră, să treacă numai prin locuri permise sau alte măsuri. Proiectul se pare că a fost adoptat tacit de Senat, iar acum urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților. Abia după ce va apărea în Monitorul Oficial va putea fi pus în aplicare. Proiectul de lege ar putea intra în vigoare începând cu anul școlar 2021-2022, potrivit Cancan.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației Naționale va trebui să colaboreze cu Ministerul Afacerilor Interne și să elaboreze o strategie privind educația pentru prevenția rutieră a elevilor. Toți elevii, indiferent că învață la o școală de stat sau la una privată vor putea participa la cursuri de prevenție rutieră. Aceste lecții de educație rutieră ar urma să fie organizate la diverse intervale de timp, lunar sau semestrial. În plus, fiecare școală poate decide dacă aceste cursuri se pot ține la intervale mai scurte de timp, spre exemplu săptămânal.

Proiectul ar urma să intre în vigoare anul viitor
Educația rutieră ar putea să fie studiată de anul viitor de elevi. Sursa foto: zilesinopti.ro

Educația Rutieră, o materie nouă pentru elevi

„Cursurile și activitățile existente sunt insuficiente pentru a diminua numărul victimelor accidentelor rutiere. Indisciplina pietonilor, viteza excesivă a șoferilor, infrastructura rutieră precară și neglijența sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul accidentelor produse în România în ultimii ani, arată proiectul legislativ, conform legestart.ro.

ADVERTISEMENT

Ce le recomandă polițiștii elevilor și copiilor de grădiniță, potrivit dcnews.ro

  • Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!
  • Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!
  • Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!
  • Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Îți protejează viața și sănătatea!
  • Mergând spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!
  • Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!
  • Nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)!