News

Elevii ar putea primi stimulente pentru vaccinare. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Guvernul ia în calcul acordarea unor stimulente elevilor pentru vaccinare. FANATIK vă spune ce a anunțat Sorin Cîmpeanu
17.08.2021 | 14:41
Elevii ar putea primi stimulente pentru vaccinare Anuntul lui Sorin Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a vorbit despre vaccinarea elevilor și metodele prin care guvernanții vor să accelereze acest proces. Sorin Cîmpeanu a precizat că se discută despre acordarea unor stimulente.

Demnitarul a precizat că o decizie nu a fost luată în acest sens. Alexadru Rafila a declarat că și testarea în școli ar putea să fie o variantă bună.

ADVERTISEMENT

Elevii ar putea primi stimulente pentru vaccinare. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

A rămas mai puțin de o lună până la începerea anului școlar, iar guvernanții s-au declarat îngrijorați de evoluția pandemiei. Sorin Cîmpeanu a subliniat că școala va începe cu prezență fizică, dar că respectarea normelor sanitare pentru evitarea răspândirii virusul este foarte importantă.

El a precizat că vaccinarea ar putea să facă diferența și i-a încurajat pe părinți să permită imunizarea elevilor. Demitarul a adăugat că vor exista campanii de informare în școli.

ADVERTISEMENT

Cîmpeanu, întrebat dacă Guvernul s-a gândit la acordarea unor stimulente elevilor pentru vaccinare, a răspuns afirmativ: „cu siguranță da. O să vă răspund punctual despre sistemul de învățământ preuniversitar. Dar înainte de asta aș vrea să vă spun că în mediul universitar, pentru studenți, beneficiind de autonomie universitară universitățile se gândesc deja, în funcție de specificul universității și de posibilitățile universității, la stimulente pentru studenți. Pentru că există autonomie universitară”.

„Pentru învățământul preuniversitar, se discută despre astfel de stimulente în interiorul guvernului, dar până nu va fi o decizie a guvernului nu mă voi pronunța cu privire la nicio ipoteză, pentru a nu crea confuzie în rândul a milioane de elevi și părinți,” a adăugat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila susține testarea în școli

În cadrul discuției, reprezentantul României la OMS și parlamentarul PSD a susținut că s-ar putea implementa un cadru legal pentru testarea elevilor „măcar de două ori pe săptămână.”

„Majoritatea copiilor fac forme ușoare sau chiar inaparente. Așa că cea mai bună măsură ar fi ca părinții și persoanele vârstnice din familie, cu care copiii pot intra în contact, să fie vaccinate. Acesta e primul lucru. Și cel de-al doilea, pe care l-a menționat și un antevorbitor în emisiunea dumneavoastră, este legat de stabilirea unei proceduri foarte clare și mai ales simple, încât să fie posibilă testarea de exemplu de două ori pe săptămână a copiilor, tocmai pentru aceste cazuri care au mai puține simptome și care ar putea să fie detectate în cazul unei astfel de testări rapide”, a spus Rafila

ADVERTISEMENT

El a precizat că este un efort financiar, dar astfel s-ar putea evita multe infectări. Ministrul Educației a intervenit, spunând că problema nu este legată de cheltuieli, ci de acordul părinților.

„Sigur că da, acordul părinților e important. Aici e undeva o contradicție, pe care o înțeleg mai puțin. Părinții pe de o parte își manifestă îngrijorarea în ceea ce privește participarea la cursuri a copiilor, pentru că s-ar putea să nu fie în condiții de siguranță, pe de altă parte nu-și dau acordul pentru testare (…) Trebuie totuși un dialog sincer și bază pe argumente, mai puțin pe chestiuni exclusiv emoționale (…),” a conchis medicul.

ADVERTISEMENT