News

Elevii au protestat în fața Ministerului Educației împotriva camerelor de detenție. ”Școli, nu închisori! Rușine să vă fie!”

Mai mulți elevi au protestat în fața Ministerului Educației, împotriva camerelor de detenție. Tinerii sunt nemulțumiți și îi cer ministrului Ligia Deca să nu ia măsuri absurde.
25.06.2024 | 18:12
Elevii au protestat in fata Ministerului Educatiei impotriva camerelor de detentie Scoli nu inchisori Rusine sa va fie
Elevii au protestat în fața Ministerului Educației împotriva camerelor de detenție. ”Școli, nu închisori! Rușine să vă fie!”
ADVERTISEMENT

Proiectul pentru noul statut al elevului prevede, printre altele, existența unor camere de detenție pentru elevii care au comportament neadecvat. Elevii spun că nu au fost consultați în redactarea Statului Elevului, în timp ce Ministerul Educației a transmis că va prelungi până la 5 iulie perioada de consultare publică privind proiectul Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) şi proiectul Statutului elevului.

Elevii au protestat în fața Ministerului Educației împotriva camerelor de detenție

Elevii au scandat ”Rușine să vă fie” și au afișat pancarte pe care scria Vrem educaţie, nu detenţie”, ”Solicităm adoptarea Statului Elevului 2.0”, ”Solicităm retragerea proiectelor Ministerului Educaţiei”, ”Deca în detenţie”, ”Suntem elevi, nu deţinuţi”, ”Mai multe cărţi, mai puţine gratii”. Mai mult, elevii au scandat ”Educație, nu detenție,”Școli, nu închisori”, ”Deca în detenție” și ”Deca, hai la muncă!”.

ADVERTISEMENT

Lorena Drăgușin, președintele Uniunii Elevilor Reprezentanți a declarat că elevii au protestat pentru că sunt nemulțumiți față de prevederile aflate în proiectele Ministerului Educației. Așadar, ministrul Ligia Deca a reușit, încă o dată, să-i scoată din sărite pe elevi și pe cei care le sunt alături în aceste momente.

”Uniunea Elevilor Reprezentanţi a ieşit în stradă alături de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, deoarece proiectele lansate de Ministerul Educaţiei în consultare publică sunt problematice.

ADVERTISEMENT

Proiectul pentru Statutul elevului vine cu nişte camere de detenţie în care elevii care au un comportament inadecvat, la decizia profesorilor, sunt trimişi în aceste săli de detenţie. Dacă un profesor consideră că un elev a deranjat ora, în loc să fie trimis la consiliere acel elev, este dus într-o altă cameră unde i se încalcă dreptul la educaţie.

Deoarece detenţia are loc în timpul orei respective, pierde materia şi şcolile nu sunt pregătite pentru astfel de măsuri. Sunt şcoli, mai ales în mediul rural, care nu au suficiente săli pentru orele de curs, darămite să implementăm astfel de săli de detenţie”, a explicat Lorena Drăguşin.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca, inamicul public nr. 1 pentru elevii care au protestat la Minister

Eleva este revoltată pentru că uniunea pe care o reprezintă nu a fost consultată atunci când au fost redactate aceste proiecte. ”Noi nu am fost consultaţi în redactarea Statului Elevului şi nici în Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ deşi legea învăţământului preuniversitar 198/2023 prevede acest lucru.

Spune că Ministerul Educaţiei are responsabilitatea şi obligaţia de a chema asociaţiile naţionale de elevi pentru redactarea acestor proiecte, ceea ce nu s-a întâmplat. Deci, doamna ministru încalcă legea din nou”, a explicat Lorena Drăguşin, conform News.ro. Mai mult, ministrul educației Ligia Deca a fost arătat cu degetul pentru că a refuzat să stea de vorbă cu elevii.

ADVERTISEMENT

În schimb, Ligia Deca s-a ascuns și a preferat să-l trimită la discuții pe secretarul de stat Florin Lixandru, însă elevii au refuzat să stea de vorbă cu acesta. Ministerul Educației a transmis, totuși, că ”având în vedere interesul manifestat de partenerii instituţionali şi sociali faţă de procesul de consultare, vă informăm că perioada de consultare publică atât asupra proiectului Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP), cât şi asupra proiectului Statutului elevului a fost prelungită până în data de 5 iulie 2024, inclusiv”.

ADVERTISEMENT