ADVERTISEMENT
News

Elevii care au început școala cu clasa pregătitoare se pregătesc de Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu: „Va fi și un moment de bilanț”

Elevii care au început școala cu clasa pregătitoare se pregătesc de Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu a explicat că va fi un moment de bilanț.
Autor: Cerasela Stafie | 21.06.2021 | 21:09
Elevii care au început școala cu clasa pregătitoare se pregătesc de Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu: „Va fi și un moment de bilanț
Elevii care au început școala cu clasa pregătitoare se pregătesc de Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu: „Va fi și un moment de bilanț" Colaj: Fanatik

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre examenul de Evaluare Națională, care începe marți, 22 iunie. Acesta a precizat că sunt și motive de optimism.

ADVERTISEMENT

Totuși, ministrul Educației a precizat că se așteaptă ca elevii să resimtă dificultățile întâmpinare în perioada pandemiei. Demnitarul a explicat că speră ca acestea să fie depășite cu succes.

Elevii care au început școala cu clasa pregătitoare se pregătesc de Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu: „Va fi și un moment de bilanț”

„Simularea (Evaluării Naţionale – n.r) a avut rezultate neașteptat de bune, am avut 65,6% elevii care au reușit să promoveze în comparaţie cu un nivel de până la 40% în anii anteriori, care nu au fost ani afectaţi de pandemie. Acesta este un motiv de optimism”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seară, în direct la TVR2 .

ADVERTISEMENT

„Pe de altă parte, este şi o îngrijorare cu privire la modul în care elevii vor reuşi şi pe parcursul examenului propriu-zis de Evaluare Naţională să depăşească dificultăţile pe care le-au avut pe perioada crizei sanitare,” a adăugat.

Ministrul Educației a precizat că este un moment important atât pentru elevi, cât și pentru sistem: „este prima generaţie care ajunge la examenul de Evaluare Naţională, după ce a început cu clasa pregătitoare”.

ADVERTISEMENT

„Va fi şi un moment de bilanţ pentru a face o comparaţie între profilul proiectat al a absolventului de gimnaziu, în urmă cu 9 ani, şi profilul realizat în acest moment. Rezultatele vor fi afectate de caracterul complet atipic al acestui an,” a adăugat.

Ministrul Educației a precizat că pandemia le-a îngreunat sarcina elevilor

„Din perspectivă administrativă, Ministerul Educației a făcut ceea ce a putut pentru a veni în sprijinul elevilor,” a subliniat Cîmpeanu. Acesta a explicat că s-a acordat un timp suplimentar pentru completarea datelor, posibilitatea de a sublinia pe texte la limba și literatura română sau de a face construcții geometrice la matematică.

ADVERTISEMENT

Demnitarul a subliniat un alt aspect foarte important. Acesta a explicat că testele pe care elevii le vor primi sunt foarte asemănătoare cu cele de la evaluarea PISA de anul viitor.

„Pe de altă parte, sperăm ca numărul celor care se vor prezenta la examen să fie cât mai aproape de cei 131.177 de elevi încrişi, pentru că, altfel, ar însemna că, deşi sunt elevi care ar fi putut să susţină examenul de evaluare naţinală, nu  s-au prezentat, deci ar fi un interes scăzut pentru finalizarea şcolii.”

ADVERTISEMENT

Totodată, demnitarul le-a transmis elevilor înscrisi la examene să fie încrezători și optimiști. El a adăugat că toată lumea este conștientă că acest an a fost unul foarte dificil.

Cu privire la dificultatea subiectelor, ministrul Educației a subliniat că tematica a fost adaptată specificului acestui an, a fost cunoscută și au existat modele de antrenament și simulare. Acesta a menționat că este convins că elevii au de câștigat de pe urma faptului că au trecut prin clasa pregătitoare.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!