News

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea fi exmatriculați, potrivit unui nou proiect. În ce condiții se pot reîntoarce la școală

Elevii de gimnaziu și liceu vor putea fi exmatriculați, potrivit unui proiect privind Statutul Elevului 2024. Aceștia au posibilitatea de reînscriere în anul școlar următor în anumite condiții
14.06.2024 | 15:57
Elevii de gimnaziu si liceu vor putea fi exmatriculati potrivit unui nou proiect In ce conditii se pot reintoarce la scoala
Elevii de gimnaziu și liceu pot fi exmatriculați potrivit proiectului privind Statutul Elevului 2024. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Elevii de gimnaziu și liceu se pot confrunta cu posibilitatea exmatriculării, însă se pot reînscrie în următorul an școlar. În funcție de condițiile îndeplinite, aceștia se pot întoarce la aceeași școală sau la o altă unitate de învățământ.

În ce condiții pot fi exmatriculați elevii

Potrivit proiectului privind Statutul Elevului 2024, eliminarea elevului din unitatea de învățământ preuniversitar vine și cu posibilitatea de reînscriere.

ADVERTISEMENT

Elevul are drept de înscriere în anul școlar următor ori în aceeași instituție, ori în altă unitate de învățământ. De asemenea, există și prevederea exmatriculării fără drept de înscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.

„Exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ și în același an de studiu, se aplică elevilor din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru comiterea unor abateri deosebit de grave, care au pus în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală”, se precizează în proiectul cu privire la statutul elevului.

ADVERTISEMENT

În urma unui eveniment grav, Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității va analiza situația și va aplica și sancțiuni printre care și scăderea notei la purtare.

De asemenea, exmatricularea cu dreptul de reînscriere în altă unitate de învățământ se aplică elevilor din învățământul gimnazial, liceal și postliceal care au fost exmatriculați pentru comiterea unor abateri deosebit de grave, care au pus în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală și care, în urma evaluării realizate de consilierul școlar după perioada de exmatriculare, dovedesc incapacitatea de a se reintegra în același colectiv de elevi sau de cadre didactice, conform aceleiași surse.

ADVERTISEMENT

Elevii exmatriculați primesc sprijin

Elevii care trec prin acest proces de eliminare din unitatea de învățământ vor beneficia de ore de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie și alte activități de reintegrare.

Proiectul propune ca aceste activități să se desfășoare în timpul orarului școlar în care ar fi trebuit să aibă loc cursurile.

ADVERTISEMENT

În cazul în care elevul refuză și nu se prezintă la aceste activități, profesorul diriginte va sesiza părinții sau reprezentanții legali ai acestuia și se va verifica raportul de vizită la domiciliu sau rezultatele anchetei sociale elaborate de Direcția de Asistență Socială, Serviciile Publice de Asistență Socială și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

ADVERTISEMENT