News

Elevii din familii defavorizate vor primi bani pentru rechizite. La cât se ridică ajutorul oferit de stat

Vești bune pentru familiile elevilor și preșcolarilor care au o situație financiară precară. Guvernul le va oferi în fiecare an un ajutor financiar pentru a-și cumpăra rechizite.
17.08.2022 | 13:46
Elevii din familii defavorizate vor primi bani pentru rechizite La cat se ridica ajutorul oferit de stat
Elevii din familiile defavorizate vor avea mai mulți bani pentru caiete și manuale. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor de pe portalinvatamant.ro, elevii din familii defavorizate pot beneficia de bani dacă părinții lor vor depune cererile până la începutul lunii septembrie.

Ajutor financiar pentru elevii din familii defavorizate

Tichetele sociale în valoare de 500 de lei vor fi oferite pe suport electronic (n.r. – card). Sursa citată a completat că suma este valabilă pentru anul școlar 2022-2023.

ADVERTISEMENT

Mai departe, reprezentanții inspectoratelor școlare trebuie să transmită Ministerului Educației listele cu beneficiarii tichetelor sociale până la 23 septembrie 2022.

Familile elevilor și preșcolarilor cu o situație financiară precară pot beneficia de sumă datorită OUG nr. 133/2020, care prevede acordarea de sprijin educațional prin sprijin financiar oferit sub formă de tichet social pe suport electronic.

ADVERTISEMENT

Fondurile alocate de guvern pot fi folosite pentru pentru achiziționarea de materiale școlare necesare celor mai dezavantajați copii din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial.

Conform legii, materialele școlare care pot fi cumpărate cu tichete sociale de 500 de lei sunt rechizitele necesare frecventării școlii. Printre ele, articolele de papetărie, caietele, stilourile, articolele pentru pictură sau ghiozdanele.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi folosită suma

Totodată, cu acești bani pot fi cumpărate și alte articole necesare în școli și grădinițe, dar și hainele necesare frecventării școlii și grădiniței. În ceea ce privește condițiile pentru acordarea tichetelor sociale, trebuie spus că se va ține cont de venitul net lunar pe membru de familie.

Vor fi luate în considerare toate veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea. În continuare, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se depun alături de actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor.

ADVERTISEMENT

Asta se va face la secretariatul unității de învățământ la care este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (n.r. – 5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înțelege: soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună; bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială; persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT