News

Elevii din România intră în vacanța de vară. Când vor fi reluate cursurile

Elevii din România vor intra în vacanța de vară, vineri 21 iunie. Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației, cursurile vor fi reluate la începutul lunii septembrie.
21.06.2024 | 10:42
Elevii din Romania intra in vacanta de vara Cand vor fi reluate cursurile
Elevii din România intră în vacanța de vară. Când vor fi reluate cursurile
ADVERTISEMENT

Elevii vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie, în condițiile în care elevii de clasa a XIII-a seral și frecvență redusă au terminat școala pe 7 iunie 2024, iar cei din clasa a VIII-a pe 14 iunie. Totodată, elevii din învățământul profesional, și liceal – filiera tehnologică, vor intra în vacanță pe 28 iunie.

Elevii din România intră în vacanța de vară. Când vor fi reluate cursurile

Conform structurii anului școlar 2024 – 2025, cursurile vor fi reluate luni, 9 septembrie 2024 și vor dura până pe 25 octombrie 2024 (vineri). Așadar, prima vacanță vine pentru elevi în luna octombrie. Vacanța se va termina pe 4 noiembrie, astfel că elevii se vor întoarce atunci la cursuri până pe 20 decembrie.

ADVERTISEMENT

După vacanța de iarnă, elevii se întorc în bancă pe 8 ianuarie 2025, până în vacanța din februarie. Această vacanță se va încheia pe 7/14/21 februarie în funcție de decizia luată de fiecare inspectorat școlar județean în parte, timp în care va fi implementată o vacanță în perioada 10 februarie – 2 martie 2025.

Pentru elevi va urma o nouă vacanță în 18 aprilie 2025, până duminică 27 aprilie 2025, după care toată lumea se întoarce la cursuri din 28 aprilie 2025 până vineri 20 iunie 2025. Vacanța de vară va fi primită pe 21 iunie, în timp ce școala va reîncepe pe 7 septembrie 2025.

ADVERTISEMENT

Așadar, cu două zile mai devreme decât în acest an. Trebuie menționat că în acest an elevii nu au primit vacanța de vară așa cum și-ar fi dorit, pe 15 iunie, ci mult mai târziu. Din păcate nu toți se vor bucura, însă, de toată această vacanță.

Elevii de clasa a XII-a din România se pregătesc de Bacalaureat

Dacă majoritatea elevilor se pregătesc pentru vacanța de vară, nu același lucru se poate spune despre elevii din clasa a XII-a și a VIII-a. Acești tineri sunt cu gândul mai degrabă la examenele de Bacalaureat, respectiv Evaluare Națională, astfel că multe săptămâni din perioada verii vor fi dedicate studiului.

ADVERTISEMENT

Pentru restul dintre elevi, vacanța de vară este ocazia ideală pentru odihnă și timp petrecut cu prietenii și familia. Majoritatea vor opta pentru călătorii la munte, la mare sau în străinătate. Așadar, perioada ideală pentru relaxare, departe de băncile școlii și manuale.

Conform unui raport Eurydice, citat de Edupedu, România ocupă locul trei într-un clasament al țărilor cu cel mai multe zile de vacanță. Asta, chiar în condițiile în care școala va începe mai devreme decât era planificat în septembrie, iar vacanța de vară s-a micșorat.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale, în România în acest an școlar au existat 3,47 milioane de elevi și studenți, o scădere de 23.000 de persoane. Îngrijorător e faptul că în mediul rural tot mai mulți tineri renunță la școală, potrivit specialiștilor.

ADVERTISEMENT