News

Elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz Covid-19 în clasă pot fi puși absenți. Anunțul ministrului Cîmpeanu

Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii care lipsesc de la cursuri la confirmarea unui caz Covid-19 în clasa din care fac parte pot fi puși absenți.
18.01.2022 | 09:11
Elevii care lipsesc de la scoala la confirmarea unui caz Covid19 in clasa pot fi pusi absenti Anuntul ministrului Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Luni, în prima zi în care toate școlile din țară au funcționat în baza noului ordin comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii, Sorin Cîmpeanu a venit cu o atenționare pentru elevi.

Oficialul a spus că acei copii care lipsesc de la şcoală la apariţia unui caz de Covid-19 în clasă pot fi notați ca absenţi de către cadrele didactice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, dacă elevii din aceeaşi clasă poartă corespunzător masca de protecţie, nu sunt consideraţi contacţi cu cei depistaţi pozitiv.

Sorin Cîmpeanu îi atenționează pe elevii care lipsesc de la școală la confirmarea unui caz Covid-19: ”Pot fi puși absenți”

Conform oficialului guvernului, ordinul emis vineri de cele două ministere prevede foarte clar că DSP este organismul care face ancheta epidemiologică.

ADVERTISEMENT

În consecință, cei care lipsesc de la şcoală la apariţia unui caz în clasă pot fi puși absenţi în catalog de către profesori.

Actul normativ aprobat de CNSU la cererea Ministerului Educației prevede ca orele cu prezență fizică să fie suspendate pentru o perioadă de 10 zile în momentul apariției a 3 cazuri confirmate de COVID într-o clasă (grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal).

ADVERTISEMENT

”În afară de Ordinul comun al ministrului Educaţiei, ministrului Sănătăţii, există o metodologie INSP. În Ordinul comun se prevede că, încă de la apariţia primului caz, DSP face anchetă epidemiologică.

Dacă respectă regulile şi poartă masca de protecţie, aşa cum trebuie să o poarte în clasă, nu sunt contacţi direcţi, conform metodologiei INSP. Totul e să respecţi regulile. DSP stabileşte contacţii direcţi. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacţii direcţi şi atunci încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliţi contacţi direcţi, dacă există, intră şi ei în izolare, iar clasa merge mai departe”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Astfel, în momentul în care a fost întrebat dacă elevilor care lipsesc, după apariţia primului caz de COVID, li se vor pune absenţe, ministrul Educaţiei a dat un răspuns clar.

”Eu cred că da. Atâta timp cât şcoala se derulează cu prezenţă fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, li se trec absenţe”, a declarat oficialul.

Când trec școlile în online

Săptămâna trecută, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o decizie prin care cursurile în școli și licee se vor face cu prezență fizică sau vor trece în online conform unui nou scenariu.

În urma deciziei, unitățile de învățământ nu mai funcționează în sistem fizic sau online în funcție de rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Vaccinarea este înlocuită de un alt criteriu, și anume gradul de ocupare a paturilor destinate pacienților Covid-19 la nivel de județ.

Mai exact, școlile funcționează cu prezența fizică a elevilor în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților Covid-19 este de cel mult 75%.

În cazul în care paturile COVID din spitale sunt ocupate mai mult de 75%, școlile din județul respectiv trec în sistem online, potrivit hotărârii adoptate de CNSU. Pentru a se redeschide școlile în aceste județe, gradul de ocupare a paturilor COVID în spitale trebuie să scadă sub 70%.

ADVERTISEMENT