News
notix pixel id

Elevii navetiști se simt păcăliți de ordonanța privind transportul. Ce acuzații aduc ministrului Educației

Asociațiile de elevi îl acuză pe ministrul Educației că păcălește elevii navetiști prin măsurile cuprinse în ordonanța de urgență privind transportul.
23.05.2021 | 18:22
Elevii navetiști se simt păcăliți de ordonanța privind transportul. Ce acuzații aduc ministrului Educației
Elevii navetiști se simt păcăliți de ordonanța privind transportul. Ce acuzații aduc ministrului Educației Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Asociațiile elevilor din Constanța, Bacău, Maramureș, Mureș, Vâlcea, Ilfov și București critică măsurile comunicate de Ministerul Educației și Cercetării și le solicită guvernanților să nu adopte Ordonanța de Urgență.

Elevii navetiști se simt păcăliți de ordonanța privind transportul. Ce acuzații aduc ministrului Educației

Reprezentanții elevilor solicită organizarea unei dezbateri publice despre ordonanța privind transportul și susțin că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, „dă o nouă țeapă elevilor navetiști”.

Potrivit unui comunicat de presă citat de cotidianul.ro, Ministerul Educației a publicat un comunicat de presă în care a menționat, în ultimul paragraf, faptul că proiectul de Ordonanță de Urgență ce reglementează decontul navetei va fi votat în următoarea ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT

„Reprezentanții elevilor au criticat profund încă de la publicarea primului proiect similar de OUG măsura, și consideră că Ministerul Educatiei dă dovadă de ignoranță și de dezinteres”, arată elevii.

Potrivit reprezentanților elevilor, deși legea în vigoare prevede gratuitatea transportului județean, aceasta nu se aplică deoarece bugetul nu prevede bani pentru decontarea transportului, iar Ministerul ar încerca să prezinte noua ordonanță ca pe o soluție.

ADVERTISEMENT

„La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Județean, în baza contractului de serviciu public.

În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiți să își achiziționeze abonamentele la preț întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităților locale și centrale.

ADVERTISEMENT

În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educației încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanței”, mai scrie în comunicat.

Ordonanța de Urgență va înrăutăți situația

Elevii spun că prevederile ordonanței nu doar că nu vor face nimic să îmbunătățească situația actuală, ci, din contră vor face aproape imposibilă decontarea abonamentelor de transport pentru elevii navetiști.

ADVERTISEMENT

„Proiectul de Ordonanță prevede trecerea transportului județean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetiști fiind nevoiți, în teorie, să își achiziționeze abonamentele la preț întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parțial prețul de către unitatea de învățământ.

Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu tarife maximale impuse operatorilor de transport.

ADVERTISEMENT

Legislația europeană în vigoare prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea.

Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parțial sau deloc, deoarece prețurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor”, este concluzia elevilor.

Asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să nu aprobe ordonanța de urgență și să organizeze o dezbatere publică.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri