News

Elevii pot să vină la școală în continuare, chiar dacă există cazuri de Covid-19. Care este condiția anunțată de Sorin Cîmpeanu

Copiii pot continua orele în format fizic, chiar dacă în clasă se depistează un caz Covid-19 pozitiv. FANATIK vă spune care este condiția anunțată de Sorin Cîmpeanu
31.08.2021 | 13:08
Elevii pot sa vina la scoala in continuare chiar daca exista cazuri de Covid19 Care este conditia anuntata de Sorin Cimpeanu
ADVERTISEMENT

Noul an școlat va începe la data de 13 septembrie, cu prezență fizică pentru toți elevii. Autoritățile fac eforturi pentru a stabili regulile care se vor aplica în unitățile de învățământ.

Miniștrii Educației și Sănătății lucrează la un ordin comun. Acesta va fi semnat miercuri, 1 septembrie, și va reglementa activitatea în școli.

ADVERTISEMENT

Elevii pot să vină la școală în continuare, chiar dacă există cazuri de Covid-19. Care este condiția anunțată de Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a venit cu explicații, înainte de prezentarea oficială a documentului. El a explicat că ar putea fi evitată trecerea în online pentru toți elevii dintr-o clasă, în cazul în care unul dintre ei este depistat pozitiv cu Covid-19.

„Ipoteza cu care intrăm la discuții e testarea tuturor colegilor. Dacă toți sunt negativi, cursurile pot continua până la apariția celui de-al doilea caz, moment în care cursurile se suspendă,” a spus el.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce se întâmplă în cazul în care părinții nu sunt de acord cu testarea, demnitarul a explicat că nu sunt prea multe opțiuni: „dacă părinții nu sunt de acord cu testarea, se intră în carantină și învățământ online încă de la primul caz”.

În ultimele zile, au fost efectuate mai multe declarații, unele contradictorii. Inițial s-a anunțat că masca de protecție va fi obligatorie pretutindeni și că cele textile, reutilizabile, nu sunt permise.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Cîmpeanu a precizat că a primit argumente conform cărora pot fi utilizate și acestea din urmă. Anunțul a venit în contextul unor alte controverse, cu privire la cine va suporta costul măștilor.

Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu, contradicție pe tema furnizării măștilor în școli

Ministrul Educației anunța că autoritățile au suficiente stocuri de măști pentru elevi: „printr-un efort cumulat, autorităţi centrale şi autorităţi locale, efort cumulat peste care s-a suprapus şi mediul socio-economic, Ministerul Educaţiei a încheiat mai multe contracte de donaţie şi sponsorizare prin care au ajuns în judeţe sute de mii de măşti”.

ADVERTISEMENT

„Sunt convins că din aceste trei surse împreună nu va fi o problemă existenţa măştii de protecţie în şcoli. Ne vom asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie pentru ca elevii să poată beneficia de ele,” spunea Cîmpeanu la 26 august.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății afirma că nu știe dacă respectivele măști vor ajunge în instituțiile de învățământ până la începerea anului școlar.

„Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. (…) Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile,” a spus Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT