Concret, doar 58% dintre elevi ating cel puțin nivelul 3 de competență de bază pentru gândirea creativă, pe o scară de la 1 la 6. Elevii români au scoruri mult mai reduse decât media OECD și sunt clar sub nivelul așteptat. Încă o dovadă că sistemul de învățământ românesc este într-o prăpastie din care poate fi cu greu scos.
Același rezultat arată că doar 14% dintre elevii din România se situează la nivelul 5 sau 6 de competență în gândirea creativă, adică performanța de top. Potrivit unui anunț al Ministerului Educației, se menționează că românii au obținut scoruri ”semnificativ mai reduse decât media OECD”, conform News.ro.
Scorurile au fost obținute la matematică și lectură. De asemenea, în România elevii proveniți din medii avantajate au avut rezultate mai bune cu 15,1 puncte față de cei din medii dezavantajate, la o scală de 60 de puncte. Diferența este mai mare decât diferența medie din restul grupurilor de țări din OECD.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este cea care a lansat Volumul III pentru prezentarea rezultatelor PISA 2022 în ceea ce priveşte evaluarea abilităţilor de gândire creativă ale elevilor de 15 ani.
Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor (Programme for International Student Assessment – PISA) este o cercetare internaţională care are loc la perioade fixe de timp. Această cercetare urmărește testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe.
Practic, prin testarea PISA sunt judecate și sistemele de învățământ, care sunt oglinda cunoștințelor elevilor. PISA 2022 a introdus de această dată în evaluare și abilitățile de gândire creativă (rezolvarea de probleme sociale și științifice”.
”În România, 58% dintre elevi ating cel puţin nivelul 3 de competenţă, considerat de bază pentru gândirea creativă, adică pot cel puţin să genereze idei adecvate în contextul unor sarcini expresive sau de rezolvare de probleme simple sau moderate din punctul de vedere al complexităţii, şi încep să demonstreze abilitatea de a genera idei sau soluţii originale în contexte familiare.
Dintre aceştia, 14% se situează la nivelurile 5 sau 6 de competenţă în gândirea creativă (performanţă de top), adică pot genera, evalua şi îmbunătăţi ideile creative din cadrul unor sarcini diverse şi complexe, inclusiv sarcini care presupun proiectarea unor soluţii abstracte sau raportarea la scenariile unor probleme ştiinţifice şi sociale nefamiliare sau caracterizate de anumite constrângeri”, a precizat Ministerul Educaţiei.
Această evaluare oferă informații extrem de valoroase referitor la abilitățile socio-emoționale ale elevilor români, iar 85% au arătat că vor să știe cum funcționează lucrurile, 76% că doresc să afle de ce oamenii se comportă într-un anumit fel, iar 62% au anunțat că își duc toate sarcinile la bun sfârșit. Interesant, fetele dovedesc competențe de gândire creativă mai ridicate decât băieții, cu un punctaj superior cu 2,1 puncte.