News

Elevii români rămân printre codaşii Europei la testele Pisa. Recordurile negative bătute de învăţământul nostru, după ultimele date publicate de OCDE

Elevii din România sunt printre codașii Europei când vine vorba despre evaluarea Pisa. Rezultatele pentru 2022 au venit și nu sunt deloc îmbucurătoare.
18.06.2024 | 15:20
Elevii romani raman printre codasii Europei la testele Pisa Recordurile negative batute de invatamantul nostru dupa ultimele date publicate de OCDE
Elevii români rămân printre codaşii Europei la testele Pisa. Recordurile negative bătute de învăţământul nostru, după ultimele date publicate de OCDE
ADVERTISEMENT

Concret, doar 58% dintre elevi ating cel puțin nivelul 3 de competență de bază pentru gândirea creativă, pe o scară de la 1 la 6. Elevii români au scoruri mult mai reduse decât media OECD și sunt clar sub nivelul așteptat. Încă o dovadă că sistemul de învățământ românesc este într-o prăpastie din care poate fi cu greu scos.

Elevii români rămân printre codaşii Europei la testele Pisa

Același rezultat arată că doar 14% dintre elevii din România se situează la nivelul 5 sau 6 de competență în gândirea creativă, adică performanța de top. Potrivit unui anunț al Ministerului Educației, se menționează că românii au obținut scoruri ”semnificativ mai reduse decât media OECD”, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Scorurile au fost obținute la matematică și lectură. De asemenea, în România elevii proveniți din medii avantajate au avut rezultate mai bune cu 15,1 puncte față de cei din medii dezavantajate, la o scală de 60 de puncte. Diferența este mai mare decât diferența medie din restul grupurilor de țări din OECD.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) este cea care a lansat Volumul III pentru prezentarea rezultatelor PISA 2022 în ceea ce priveşte evaluarea abilităţilor de gândire creativă ale elevilor de 15 ani.

ADVERTISEMENT

Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor (Programme for International Student Assessment – PISA) este o cercetare internaţională care are loc la perioade fixe de timp. Această cercetare urmărește testarea competențelor elevilor de 15 ani la lectură, matematică și științe.

Practic, prin testarea PISA sunt judecate și sistemele de învățământ, care sunt oglinda cunoștințelor elevilor. PISA 2022 a introdus de această dată în evaluare și abilitățile de gândire creativă (rezolvarea de probleme sociale și științifice”.

ADVERTISEMENT

Dezastru la testarea PISA pentru elevii din România

”În România, 58% dintre elevi ating cel puţin nivelul 3 de competenţă, considerat de bază pentru gândirea creativă, adică pot cel puţin să genereze idei adecvate în contextul unor sarcini expresive sau de rezolvare de probleme simple sau moderate din punctul de vedere al complexităţii, şi încep să demonstreze abilitatea de a genera idei sau soluţii originale în contexte familiare.

Dintre aceştia, 14% se situează la nivelurile 5 sau 6 de competenţă în gândirea creativă (performanţă de top), adică pot genera, evalua şi îmbunătăţi ideile creative din cadrul unor sarcini diverse şi complexe, inclusiv sarcini care presupun proiectarea unor soluţii abstracte sau raportarea la scenariile unor probleme ştiinţifice şi sociale nefamiliare sau caracterizate de anumite constrângeri”, a precizat Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Această evaluare oferă informații extrem de valoroase referitor la abilitățile socio-emoționale ale elevilor români, iar 85% au arătat că vor să știe cum funcționează lucrurile, 76% că doresc să afle de ce oamenii se comportă într-un anumit fel, iar 62% au anunțat că își duc toate sarcinile la bun sfârșit. Interesant, fetele dovedesc competențe de gândire creativă mai ridicate decât băieții, cu un punctaj superior cu 2,1 puncte.

ADVERTISEMENT
Tags:
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
GEST ȘOCANT făcut de BIDEN la SUMMITUL NATO!
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Apple, avertisment pentru clienții din 98 de țări. Sunt vizați utlizatorii de iPhone
Apple, avertisment pentru clienții din 98 de țări. Sunt vizați utlizatorii de iPhone
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului....
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului. Un actor iubit de o țară întreagă s-a stins la doar 46 de ani!
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici