News

Elevii și profesorii vor fi obligați să poarte mască la școală, începând cu 14 septembrie. Anunțul lui Raed Arafat

06.08.2020 | 22:39
Elevii si profesorii vor fi obligati sa poarte masca la scoala incepand cu 14 septembrie Anuntul lui Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Elevii și profesorii vor purta mască la școală începând cu 14 septembrie 2020, indiferent de scenariul epidemiologic gândit de autorități.

Chiar și în cazul localităților „verzi”, elevii vor merge la școală și vor respecta mai multe măsuri de protecție și distanțare socială, menite să oprească răspândirea virusului.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU Raed Arafat a lămurit această situație, rămasă până acum necunoscută în rândurile elevilor și profesorilor: toată lumea va purta mască.

Elevii și profesorii vor purta mască de protecție începând cu 14 septembrie, la școală

Profesorii și elevii vor purta mască! Excepție vor face copiii sub 5 ani, va fi o regulă, nu va fi ceva bizar. Din ce știu eu, elevii vor purta mască, da. Chiar dacă cineva spune să nu purtăm mască, ar fi bine să purtăm”, a declarat Arafat la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației Monica Anisie nu știa în 5 august dacă elevii vor fi obligați să poarte mască de protecție la școală, pasând responsabilitatea în curtea Ministerului Sănătății.

„Prin lege masca este obligatorie de purtat. Dacă vă amintiți, la examenele naționale au purtat mască. Aici trebuie să decidă Ministerul Sănătății, nu putem noi să decidem în locul lor. Copiii sub 5 ani nu poartă mască”, declara Anisie.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a explicat în ce condiții se vor întoarce elevii la școală începând din 14 septembrie, raportat la situația epidemiologică din fiecare oraș.

„Avem trei scenarii: scenariul verde în care în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană detectată cu Covid-19. Scenariul 2 e scenariul galben, între 1-3 persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, scenariul 3 – media ultimelor zile au apărut mai mult de 3 bolnavi noi în localitate.

ADVERTISEMENT

Decizia de funcționare a școlii va fi luată la nivel local. În funcție de situația locală se va decide dacă va funcționa după scenariul 1 – verde, 2 -galben sau 3 – roșu. Scenariul roșu înseamnă că școala se închide de tot”, a explicat președintele României.

Cu toate acestea, Iohannis a comunicat greșit modul de calcul al infectărilor la 14 zile. Președintele susținea că se va lua în calcul numărul de îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 24 de ore, în realitate fiind vorba de situația îmbolnăvirilor la 14 zile.

ADVERTISEMENT