ADVERTISEMENT
News

Elevii somează Guvernul să redeschidă școlile: „Cu educația nu e de glumă”

Autor: Bogdan Solomon | 04.01.2021 | 13:18
Elevii somează Guvernul să redeschidă școlile: „Cu educația nu e de glumă”
Consiliul Național al Elevilor solicită reluarea cursurilor în unitățile de învățământ. Sursa foto: Colaj Fanatik

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului, printr-un comunicat transmis luni, 4 ianuarie 2021, descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor, pe motiv că examenele naţionale se apropie cu pași repezi, iar rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut în multe zone ale țării sub pragul de 3 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Cu educația nu e de glumă”, atrag atenția reprezentanții elevilor, subliniind, totodată, importanța unei strategii fezabile de învăţare, pentru a garanta că lacunele acumulate atât la începutul pandemiei, cât şi în perioada de învăţare online din acest an şcolar nu se vor acutiza și nu vor deveni imposibil de acoperit.

În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă”, susține Consiliul Elevilor, solicitând Ministerului Educației să inițieze discuţiile privind reluarea cursurilor în unitățile de învățământ.

Elevii solicită Guvernului să redeschidă școlile

Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Naţional al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga ţară. Majoritatea colegilor noştri ne-au transmis că şcoala online este obositoare, ineficientă şi complet nesustenabilă pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Ţinând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naţionale, de al doilea semestru al acestui an şcolar şi că multe localităţi din ţară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educaţiei să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităţilor de învăţământ, în funcţie de rata incidenţei la nivel local, asigurând, în acelaşi timp, materialele sanitare necesare desfăşurării cursurilor în siguranţă.

Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educaţia se află, la momentul de faţă, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educaţiei trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învăţământ: prezenţa la cursuri în format fizic, acolo unde situaţia epidemiologică o permite, şi realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet.

În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creşterea ratei analfabetismului funcţional ne bate la uşă. Cu educaţia nu e de glumă!

ADVERTISEMENT

Solicităm Ministerului Educaţiei demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru reînceperea cursurilor”, se arată în comunicatul transmis de Consiliul Național al Elevilor.

În replică, ministrul Educației a dat asigurări că va milita pentru „deschiderea cât mai grabnică” a școlilor, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe 8 februarie, data la care începe semestrul al doilea.

ADVERTISEMENT

Am solicitat cu termen de 11 ianuarie o situație cu toate școlile din România cu privire la riscurile, la elevii aflați în categorii de risc. Vom analiza evoluția epidemiologică împreună cu Ministerul Sănărății, cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cei îndreptățiți să se pronunțe pe acest subiect, care trebuie luat în considerare în decizie și în analiză.

Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii.

ADVERTISEMENT

8 februarie este data planificată pentru reluarea cursurilor în semestrul 2, în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar, coincidență, prima universitate are ca dată de redeschidere a semestrului 2 tot data de 8 februarie.

Ministrul și ministerul își doresc deschiderea cât mai grabnică, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie. Criteriile: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. Toate aceste lucruri”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!