Elevii vor primi o masă caldă sau alimente de 7 lei pe zi

Elevii

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică o propunere de ordonanţă de urgenţă privind realizarea unui program pilot prin care elevii şi preşcolarii vor primi pe timpul anului şcolar 2016-2017 o masă caldă sau un pachet alimentar în valoare de 7 lei pe zi. Vor beneficia de acest sprijin numai elevii/preşcolarii prezenţi la activităţile didactice.

"La cererea motivată a părinţilor, elevii care, din considerente de natură medicală, culturală ori religioasă/ confesională nu pot beneficia de pachetul alimentar/masa caldă, vor beneficia de produse alimentare adecvate, în limita unei valori zilnice de 7 lei/ elev sau preşcolar", se arată în proiectul de ordonanţă.

Limita valorică de 7 lei/zi a mesei calde sau pachetului alimentar va putea fi modificată în funcţie de evoluţia preţurilor. Finanţarea proiectului se va face de la bugetul de stat şi bugetele locale. Impact bugetar anual calculat pentru aplicarea acestei măsuri este de 2.478 miliarde de lei.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare/mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unitati/subdiviziuni administrativ-teritoriale şi se stabileşte potrivit prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.

Programul Pilot se va realiza în 22 de unităţi de şcolare, pe parcursul unui an şcolar. În funcţie de rezultate, Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel naţional.

În luna martie, pe fondul îmbolnăvirii unor elevi din cauza produselor distribuite prin programul Laptele şi cornul, fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, anunţa că acest program ar putea fi înlocuit cu o masă caldă.

„Părerea mea este că mesajul pe care l-am trimis în urmă cu o lună-două, că ne preocupă o masă caldă pentru copii, asociat cu "Şcoala după Şcoală" este adevărat, este puternic, încercăm să căutăm resurse pentru că ne trebuiesc resurse consistente ca să trecem de la ce avem acum "Cornul şi laptele" la o masă caldă. O să anunţăm curând. Copiii pot primi pachetele pregătite, să fie transportate de o firmă care duce aşa ceva cu toate testările potrivite, cu tot ce trebuie şi ne gândim până la urmă şi la efectul pe care l-ar avea asupra copiilor noştri", declara Curaj.

Sursă: www.miscareaderezistenta.ro