News

Elevii vor să-și vadă lucrările la Bacalaureat și Evaluare Națională înainte de contestații. Solicitare oficială către minister

Elevii din România cer Ministerului Educației permisiunea de a-și vedea lucrările la Bacalaureat și Evaluare Națională înainte de contestații.
07.07.2021 | 09:34
Elevii vor sasi vada lucrarile la Bacalaureat si Evaluare Nationala inainte de contestatii Solicitare oficiala catre minister
ADVERTISEMENT

Reprezentanții elevilor din România solicită ca de anul viitor să își poată vedea lucrările la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională înaintea depunerii contestațiilor, pentru a verifica dacă au fost notați corespunzător.

Elevii solicită Ministerului Educației dreptul de a-și vedea lucrările la Bacalaureat și Evaluare Națională înaintea contestațiilor

Mai mulți elevi din țară, uniți în asociații, cer oficial Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii ca toți candidații să-şi poată vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor.

ADVERTISEMENT

Cererea vine în contextul în care, cel puțin la Evaluarea Națională, peste 12.500 de note s-au majorat după ce elevii au contestat rezultatul inițial.

”Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător.

ADVERTISEMENT

În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor”, sunt de părere elevii, conform Adevărul.

”Elevii nu ar trebui să fie nevoiţi să îşi rişte media şi să ia o decizie într-un mod neinformat, strict pe baza a ceea ce îşi amintesc în urma examenului.

ADVERTISEMENT

Rezultatele contestaţilor sunt, în primul rând, un semnal de alarmă cu privire la ineficacitatea şi neprofesionalismul corectării, semnal pe care mulţi elevi aleg să nu îl tragă, neavând informaţiile necesare pentru a lua în o decizie informată”, spune Ariana Dudună, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, conform sursei citate.

Cererea către autorități este înaintată de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC) şi Asociaţia Elevilor din Mureş (AEMS).

ADVERTISEMENT

Note mărite cu mai bine de 3 puncte și jumătate după contestații. Ce spune ministrul Sorin Cîmpeanu

După sesiunea din iunie de la Evaluarea Națională, s-au depus peste 20.00 de contestații. Dintre acestea, mai mult de 12.500 de note s-au mărit după contestații, iar aproape 6.000 au scăzut.

Diferențele dintre notele inițiale și cele finale au fost unele considerabile. O lucrare notată inițial cu 5 a fost evaluată la 8,5 după contestație.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că se vor lua măsuri pentru ca, pe viitor, astfel de situații să nu se mai repete. El cere profesorilor o ”evaluare obiectivă, profesionistă”.

”E clar că e nevoie de o evaluare obiectivă, de o evaluare profesionistă. O evaluare online prin care evaluatorul 1 nu are legătură cu evaluatorul numărul 2, în care sistemul automat evaluează întrebările grilă, iar evaluatorul are obligația să evolueze acele teste care sunt altfel decât grile.

Al doilea motiv este o deficiență pe care o regăsim la nivelul inspectoratului, acolo unde au fost formați evaluatori pentru aceste examene naționale și nu au fost folosiți”, a spus ministrul Educației.

ADVERTISEMENT