News

Eliberat de americani, traficantul de arme Viktor Bout laudă războiul lui Putin: ”M-aș oferi voluntar să lupt”

Traficantul de arme Viktor Bout laudă războiul lui Vladimir Putin și spune că s-ar înrola fericit în armată dacă sănătatea i-ar permite acest lucru.
10.12.2022 | 22:24
Eliberat de americani traficantul de arme Viktor Bout lauda razboiul lui Putin Mas oferi voluntar sa lupt
Viktor Bout rămâne loial Rusiei. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Viktor Bout a fost eliberat joi de SUA la schimb cu baschetbalista americană Brittney Griner, care era închisă în Rusia pentru deținerea de substanțe interzise pe bază de canabis.

Viktor Bout laudă războiul din Ucraina

Acesta a anunțat că sprijină deplin ofensiva rusă în Ucraina, într-un interviu acordat televiziunii de propagandă Russia Today.

ADVERTISEMENT

”Dacă aş avea posibilitatea şi abilităţile necesare, m-aş oferi voluntar pentru a lupta în Ucraina“, a declarat faimosul traficant de arme, aflat acum la vârsta de 55 de ani, potrivit News.ro.

Bout, despre care serviciile secrete din mai multe țări cred că e de origine ucraineană, însă nu pot demonstra asta, a anunțat că nu înțelege de ce ofensiva Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

ADVERTISEMENT

Bout a mărturisit că a avut timp de 12 ani, cât a fost închis în SUA, un portret al lui Vladimir Putin în celulă. Condamnat la 25 de ani de închisoare în 2012, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda, Bout a ajuns în cele din urmă în țara care l-a adoptat după 1991, după destrămarea URSS.

“Sunt mândru că sunt rus şi că preşedintele nostru este Putin”, a transmis Viktor Bout în interviul difuzat de Russia Today. Fostul traficant de arme susține că este un simplu om de afaceri care a lucrat cinstit, însă a fost dat exemplu pentru a forța alți oameni de afaceri ca el să accepte înțelegeri cu SUA.

ADVERTISEMENT

Bout, cel despre care s-au făcut inclusiv filme, spune că nu a vândut niciodată arme talibanilor, așa cum a fost acuzat în presa din SUA.

“Talibanii au pus un preţ pe capul meu. Deci cum pot spune că am colaborat cu ei? Nu are sens”, a completat bărbatul. Bout nu s-a sfiit să reia temele clasice ale conservatorismului rus, prin care Occidentul decadent încurajează ”sinuciderea civilizației cu drogurile și LGBTQ+”.

ADVERTISEMENT

Bout s-ar fi născut în 1967 în Dușanbe în fosta republică Tadjikistan, însă documentele sale au fost mereu puse sub semnul întrebării în condițiile în care bărbatul și-a fabricat întreaga existență și avea nu mai puțin de patru pașapoarte și mai multe identități.

Serviciile secrete susțin că acesta ar fi de fapt ucrainean și a obținut cetățenia rusă după căderea URSS în 1991. Cert e că Bout a studiat la Institutul Militar de Limbi Străine din Moscova, după care s-a înrolat în aviație.

După 1991 a profitat de căderea URSS și a cumpărat cantități uriașe de arme la prețuri foarte mici de la bazele militare din fosta URSS, aflate atunci în haos generalizat. Armele au fost vândute în multe zone de conflict, în special în Africa.

ADVERTISEMENT