Femeia e bănuită că alături de o colegă ar fi orchestrat și pus la cale un plan prin care ucidea pacienți internați la ATI, care nu ar mai fi avut șanse reale de supraviețuire. În acest fel, doctorițele eliberau paturi pentru alți pacienți, care în teorie puteau să fie salvați. Victima care a ”declanșat” ancheta a fost un bărbat de 58 de ani.
Cu toate acestea, anchetatorii au extins ancheta și cred că acest mod de operare era mult mai vechi, astfel că au murit mult mai mulți oameni. Interesant, doctorițele au fost apărate de însuși ministrul sănătății Alexandru Rafila, dar și de colegii lor. De altfel, ministrul Alexandru Rafila a criticat voalat linșajul mediatic pornit de anumite publicații și a transmis că nu va demisiona.
Mai mult, un audit extern, internațional, ar trebui să demonstreze nevinovăția medicilor de la ATI Pantelimon. Cert e că doctorița a ales să plece în concediu medical 45 de zile, departe de întregul scandal, iar în această perioadă ar putea să se întoarcă în secția de Terapie Intensivă a spitalului.
Cert e că cele două doctorițe s-au ales cu contractul de muncă suspendat pe durata arestului preventiv, însă acest lucru nu mai este valabil după eliberare. Colega doctoriței care a ales să plece în concediu nu a optat pentru această variantă, astfel că se poate întoarce la muncă. Doctorițele au fost puse în libertate după ce Curtea de Apel București le-a admis contestația la măsura plasării lor în arest preventiv.
Decizia luată de instanță este definitivă. Procurorii susțin că în lunile martie și aprilie doctorițele i-au scăzut intenționat doza de noradrenalină unui pacient internat la ATI. Această substanță avea rolul să-i mențină tensiunea arterială, astfel că stopul cardio-respirator a fost imediat. Așadar, femeile ar fi produs intenționat moartea pacientului.
”Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator.
În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp).
Decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, au explicat anchetatorii. Așadar, doctorițele ar fi decis cine trăiește și cine moare, pentru a elibera paturi. Procurorii cred că victimele erau persoane care oricum nu ar fi avut șanse de supraviețuire.
Ancheta a fost demarată în urma denunțului formulat de Camelia Stămătoiu, director de îngrijiri la Spitalul Sfântul Pantelimon. Femeia le-a transmis anchetatorilor că a aflat că în perioada 4 aprilie – 6 aprilie la secția ATI au murit 20 de pacienți, pentru că medicii de acolo (M.M. și M.P.) au redus cantitatea de noradrenalină a pacienților de la 15 ml/h la 1ml/h și au înlocuit-o cu ser fiziologic.