News

Cel puțin 14 militari au murit după ce un elicopter MI-17 s-a prăbușit în Azerbaidjan

Un elicopter de tip MI-17 s-a prăbușit în Azerbaidjan, iar în urma coliziunii cu solul au murit 14 militari azeri. Autoritățile neagă un sabotaj extern, iar cutia neagră de la bordul aparatului de zbor este verificată.
30.11.2021 | 20:22
Cel putin 14 militari au murit dupa ce un elicopter MI17 sa prabusit in Azerbaidjan
ADVERTISEMENT

Un elicopter de tip MI-17 s-a prăbușit în Azerbaidjan în timpul unor exerciții militare. În urma impactului cu solul mai mulți ofițeri azeri au fost uciși.

Un elicopter militar s-a prăbușit în timpul exercițiilor

Elicopterul militar de tip MI-17 efectua exerciții de rutină pe terenul de antrenament Garaheybat din regiunea Khizi, la nord de capitala Azerbaidjanului, Baku, a anunțat azernews.az.

ADVERTISEMENT

În urma impactului cu solul cel puțin 14 ofițeri azeri și-au pierdut viața, iar alți doi au fost răniți și transportați de urgență pentru îngrijiri medicale, aceștia sunt locotenent-colonelul Jafarov Emil și căpitanul Adilov Ramin.

Autoritățile azere au exclus un posibil sabotaj extern

Într-o declarație făcută publică pe pagina sa de internet, Procuratura Generală a anunțat că, „este exclusă orice intervenție externă” în prăbușirea elicopterului MI-17 al Serviciului Frontierei de Stat, care executa un zbor de pregătire de luptă pe 30 noiembrie, în jurul orei 10.00, conform surselor de investigație.

ADVERTISEMENT

Toate aspectele legate de vina pilotului, de orice defecțiuni tehnice ale elicopterului, precum și de condițiile de vreme, dar și de orice alte cauze sunt în curs de investigare temeinică.

Locul accidentului a fost cercetat de conducerea Parchetului General și a Serviciului Frontierei de Stat al Azerbaidjanului, cât și de specialiști în domeniul balistic și medico-legal.

ADVERTISEMENT

A fost găsită și cutia neagră de la bordul elicopterului

Parchetul General a comunicat că a fost găsit cutia neagră a elicopterului militar. Aceasta este în curs de analiză de către experții din Ministerul Apărării azere.

„Echipa de anchetă formată din specialiști de la Procuratura Generală, Procuratura Militară și Serviciul Frontierei de Stat i-a interogat pe Emil Jafarov și Ramin Adilov, care au fost răniți în accidentul de elicopter. A fost dispusă expertiza corespunzătoare în acest caz. Au fost efectuate anchetele necesare”, s-a menționat în comunicatul Parchetului General din Azerbaidjan..

ADVERTISEMENT

A fost deschis dosar penal

Imediat după accident a fost deschis un dosar penal în cazul prăbușirii elicopterului militar al Serviciului de Frontieră de Stat din Azerbaidjan în Khizi.

Ancheta a fost preluată sub controlul special al procurorului general Kamran Aliyev și este în curs de desfășurare, iar informațiile suplimentare vor fi făcute publice.

Imediat după accident Turcia și Iran au transmis condoleanțe Azerbaidjanului în legătură cu accidentul.

Cel mai groaznic caz de prăbușire de elicopter din istoria Azerbaidjanului s-a întâmplat în satul Garakand din regiunea Khojavand, pe 20 noiembrie 1991. Atunci, un număr de 22 de persoane, printre care secretarul de stat Tofig Ismayilov, procurorul general Ismat Gayibov, ministrul de interne Mahammad Asadov și alte persoane au fost omorâte în urma accidentului.

ADVERTISEMENT