ADVERTISEMENT
News

Elicopterul lansat de NASA ajunge pe Marte. Cum va încerca roverul Perseverance să producă oxigen

Autor: Bogdan Solomon | 17.02.2021 | 09:28
Elicopterul lansat de NASA ajunge pe Marte. Cum va încerca roverul Perseverance să producă oxigen
Misiunea va explora în amănunt planeta Marte și va încerca să aducă pe Pământ primele mostre de sol marțian. Sursa foto: Colaj Fanatik

Misiunea Marte 2020 lansată de SUA trebuie să ajungă în cursul zilei de joi, 18 februarie, pe suprafața planetei roșii. La un secol distanță de primul zbor motorizat pe Pământ, NASA încearcă astfel să demonstreze că poate repeta această reușită pe o altă lume, cu ajutorul micului elicopter Ingenuity, ce poate fi confundat foarte ușor cu o mini-dronă.

ADVERTISEMENT

Transportat la bordul navei spațiale, dispozitivul va trebui să facă față unor provocări, iar cea mai dificilă dintre toate va fi atmosfera marțiană rarefiată, echivalentă doar cu 1% din densitatea celei de pe Pământ.

Misiunea americană de explorare marțiană va lansa și roverul Perseverance, care, odată ajuns pe suprafața planetei, va trebui să adune mostre de sol în încercarea de a produce oxigen din dioxid de carbon.

ADVERTISEMENT

Misiunea NASA se pregătește să aterizeze pe Marte

Ingenuity are patru picioare, forma unei cutii și patru pale din fibră de carbon montate pe două rotoare aflate în direcții opuse. De asemenea, dispune de două camere, calculatoare, senzori de navigare și celule solare prin care să-și reîncarce bateriile, având în vedere că energia este folosită în cea mai mare parte pentru a genera căldură în timpul nopților marțiene reci, când temperaturile scad la minus 90 de grade Celsius.

Prima parte a misiunii cuprinde până la cinci zboruri cu dificultate graduală în decurs de o lună, la altitudini de 3-5 metri și pe o distanță de 50 de metri din zona de start și înapoi. Fiecare va dura până la un minut și jumătate, în comparație cu cele 12 secunde reușite de primul zbor cu propulsie controlată în Kitty Hawk, Carolina de Nord, realizat de frații Wright în 1903.

ADVERTISEMENT

La fel ca în cazul roverului Perseverance, Ingenuity este prea departe de Pământ pentru a fi operat folosind un joystick, motiv pentru care inginerii l-au proiectat să zboare în mod autonom. Calculatoarele de la bord vor funcționa cu senzorii săi pentru a-l menține pe calea programată.

Care este scopul acestei misiuni

Dacă va avea succes, misiunea Ingenuity, descrisă de NASA ca o „demonstrație de tehnologie” menită să testeze o nouă capabilitate, va deschide, împreună cu misiunea astrobiologică a Perseverance, „o nouă dimensiune a explorării pe Marte”.

ADVERTISEMENT

Viitoarele modele ar putea astfel să ofere puncte de observație mult mai bune, nevăzute de actualele sonde care orbitează sau de roverele ce se mișcă încet pe sol, permițând elicopterelor să depisteze terenul favorabil atât roboților de teren, cât și oamenilor.

Roverul robot Perseverance, conceput de NASA, va căuta, printre altele, să transforme o parte din dioxidul de carbon de pe suprafața planetei roșii în oxigen. „Sperăm să aflăm cât mai rapid dacă Marte a fost odată locuit sau nu. Presupunem că pe Marte a existat gheață. Se caută intens urme ale vieții fosile”, a explicat cosmonautul român Dumitru Prunariu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!