Discuțiile despre pensii nu se vor termina niciodată. Dacă PSD promitea măriri de pensii, coaliția a insistat ca acestea să fie unele corecte. Se discută despre o metodă nouă de calcul a pensiilor pentru eliminarea inechităților.
În orice caz discuțiile despre eliminarea pensiilor speciale nu vor avea loc până în această toamnă. Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență abia la finalul anului 2022 și va anunța și adopta o nouă lege a pensiilor.
Aleșii nu se grăbesc să elimine pensiile speciale, chiar dacă în campanie au promis acest lucru. Coaliția ar pregăti un proiect pentru eliminarea acestora pentru mai multe categorii, dar nu se cunosc foarte multe detalii. Cei care ar urma să fie afectați sunt magistrați, personal auxiliar al parchetelor și instanțelor, foști angajați ai Curții de Conturi, aleși locali, funcționari parlamentari sau foști piloți.
Potrivit Planului Național de Redresare și Reziliență noua lege a pensiilor va fi anunțată cel mai probabil la finalul anului 2022.
“Nu e loc de discuție. Pensiile pentru primari vor fi eliminate. Oricum, ele nu sunt în plată nici acum, fiind prorogată aplicarea articolului din Codul Administrativ până la 1 ianuarie 2022”, a declarat un lider al coaliției de guvernare, pentru Adevărul.
“Comisia lucrează, asta pot să confirm. Dar nu dăm detalii. Așa a fost înțelegerea. Când totul e gata, anunțăm public. Chiar dacă ar fi depuse mâine, șansele să treacă sunt minimale (n.r. – în această sesiune parlamentară). Nu ar fi timp”, a spus pentru Adevărul, deputatul Cristian Seidler (USR-PLUS).
Ministrul Muncii spune că în România va exista un număr extrem de mare de pensionari până în 2030, iar sistemul public de pensii se va prăbuși dacă nu se iau măsuri.
“Evident că vor fi pensii care se vor modifica. Principiul pe care noi îl aplicăm va conduce ca ulterior procesului de recalculare să crească mult mai mult pensiile mici care acum au un nivel mic pentru că oamenii au beneficiat de factori de contributivitate.
În urma formulei pe care o vom aplica tot ei vor fi mai avantajați și în felul acesta vom încerca să reducem din inechități, adică din diferența dintre cea mai mare și cea mai mică pensie”, a spus Raluca Turcan, la Antena 3.
Cel mai probabil la finalul sesiunii viitoare se vor prezenta proiectele pentru eliminarea pensiilor speciale.
“Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament. Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată”, a mai spus ministrul Muncii.