News

“Transnistria ar trebui lichidată”, consideră un fost consilier pe probleme de securitate al lui Trump

John Bolton, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, îndeamnă NATO "să elimine Transnistria" și să pună presiune pe Rusia să reunească Republica Moldova.
30.11.2021 | 12:51
Transnistria ar trebui lichidata considera un fost consilier pe probleme de securitate al lui Trump
ADVERTISEMENT

“Eliminarea Transnistriei, care este o entitate artificială complet dependentă politic de Rusia, ar trebui să fie o prioritate pentru NATO”, este de părere John Bolton, un fost consilier pe probleme de securitate din administrația lui Donald Trump. De asemenea, acesta consideră că este necesar ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord să pună presiune pe Rusia, astfel încât să-i distragă atenția lui Putin de la Ucraina.

NATO, îndemnată “să elimine Transnistria

NATO ar trebui să ne protejeze interesele și să înceapă să rezolve conflictele care au loc de ceva timp, consideră John Bolton. Potrivit fostului consilier, citat de 19fortyfive.com, statele rămase în zona gri sunt mai vulnerabile decât membrii NATO și, din acest motiv, organizația, al cărei obiectiv principal este să prevină un atac provenit din exterior, ar trebui să aibă o atitudine fermă față de Rusia și să îi reamintească lui Putin că schimbările militare ale status quo-ului sunt inacceptabile.

ADVERTISEMENT

Bolton este de părere că prioritar pentru NATO ar trebui să fie “eliminarea regiunii transnistrene“. Apoi, următorul pas ar fi ca NATO să pună presiune asupra Moscovei, în vederea reunificării complete a Moldovei. Acest lucru ar distrage atenția lui Putin de la Ucraina.

O altă distragere a atenției poate fi constituită de creșterea atenției internaționale cu privire la provinciile confiscate ale Georgiei. Este vorba despre Abhazia și Osetia de Sud. Eșecul Occidentului de a rezista atacului Rusiei din 2008 asupra Georgiei a dus direct la capturarea ulterioară de către Rusia a Crimeei și a regiunii Donbass.

ADVERTISEMENT

“Moscova are mai multe interese, pe lângă Ucraina și Belarus”

“Moscova urmărește o agendă mai largă, mai interconectată și pe termen mai lung decât am recunoscut până acum”, spune Bolton. El este sigur de faptul că Putin profită de toate oportunitățile pe măsură ce apar, printre care și ținerea intenționată a Occidentului sub tensiune. Deși asistența militară sporită pentru Ucraina, închiderea Nord Stream II, boicotarea petrolului rusesc și alte sancțiuni diplomatice și economice sunt toate justificate, acestea nu vor fi niciodată suficiente pentru liderul rus.

În ciuda dezbaterilor ample din Occident, obiectivele Rusiei rămân obscure, la fel ca și obiectivele lui Putin și Alexandru Lukașenko în Belarusul vecin. Fostul consilier al lui Trump consideră că Putin urmărește o strategie macro, în timp ce abordarea Occidentului este una micro.

ADVERTISEMENT

Bolton spune că Moscova cercetează întreaga zonă gri dintre granița de est a NATO și granița de vest a Rusiei: nu doar Ucraina și Belarus, ci și Republica Moldova și republicile Caucazului. Vorbim despre conflictul dintre Republica Moldova cu Republica Transnistreană creată de Rusia, despre ocuparea continuă de către Rusia a două provincii georgiene, precum și despre recenta intervenție pro-azeriană a Moscovei în conflictul său cu Armenia.

Conform acestuia, toate demonstrează politicile hegemonice sau de-a dreptul anexioniste ale Kremlinului care au legătură cu cele șase state din zona gri. Tratarea fiecărui conflict separat ar însemna ca NATO să îi facă jocul lui Putin.

ADVERTISEMENT

Perspectiva mai largă a Kremlinului este exemplificată de creșterea numărului de exerciții navale la Marea Neagră și de plângerile în creștere cu privire la prezența Marinei Statelor Unite ale Americii acolo. Dominația Mării Negre ar amenința nu numai Ucraina, ci și Georgia, ar intimida membrii NATO Bulgaria și România și ar provoca neliniște în Turcia din ce în ce mai neliniștită a lui Erdogan.

ADVERTISEMENT

Incapacitatea colectivă a Occidentului de a aduna politici eficiente de opoziție arată cât de vulnerabili suntem. Washingtonul crede că exercițiile NATO ar fi problema.

Între timp, Europa continuă să fie pasivă. Membrii NATO cheltuiesc cel puțin 2% din PIB pentru apărare, dar susține izbitor mai multă cooperare între armatele UE, o himeră europeană de lungă durată. Această neatenție îi oferă lui Putin un spațiu de manevră substanțial pentru tactici de război hibrid care se potrivesc obiectivelor intermediare ale Moscovei.