News

Elisabeta a II-a împlinește 69 de ani de domnie! „Secretele” celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

06.02.2021 | 10:43
Elisabeta a IIa implineste 69 de ani de domnie Secretele celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii
ADVERTISEMENT

Pe 6 februarie se împlinesc 69 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor devenea regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Se „năștea” astfel regina Elisabeta a II-a. Avea 25 de ani, 9 luni și 2 săptămâni și avea să devină cel mai longeviv monarh din istoria „Insulei”.

Încoronarea oficială a avut loc peste un an și 4 luni, pe 2 iunie 1953, la catedrala Westminster Abbey („abbey” înseamnă „abație” în engleză), tradiția și eticheta Casei Regale Britanice impunând o perioadă de cel puțin un an de la decesul monarhului precedent până la confirmarea oficială a următorului.

ADVERTISEMENT

Regina Elisabeta a II-a va împlini 95 de ani pe 21 aprilie și a domnit mai mult decât cei 4 precursori ai ei la un loc: Eduard al VII-lea (9 ani, 22 ianuarie 1901 – 6 mai 1910), George al V-lea (26 de ani, 6 mai 1910 – 20 ianuarie 1936), Eduard al VIII-lea (11 luni, 20 ianuarie 1936 – 11 decembrie 1936) și George al VI-lea (25 de ani, 11 decembrie 1936 – 6 februarie 1952).

Elisabeta a II-a împlinește 69 de ani de domnie! „Secretele” celui mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii

Numele şi titlurile complete ale reginei Elisabeta a II-a sunt: Elisabeta Alexandra Mary Windsor, regină a Regatului Unit, apărătoarea credinţei, sursă a onorurilor, ducesă de Normandia, ducesă de Lancaster, lord de Man, regină a 16 state suverane independente din Commonwealth, şefa Commonwealth-ului naţiunilor (54 de state), mare lord amiral din Amiralitatea britanică, guvernator suprem al Bisericii Angliei, comandant suprem al Armatei. Cronometrați cât timp vă ia să le rostiți…

ADVERTISEMENT

Pandemia de COVID-19 a înfrânt tradiția și a schimbat… castele!

În ultimii 30 de ani, Regina a obișnuit să meargă la castelul său de la Sandringham, Norfolk, în estul Angliei, 178,1 km nord-est de Londra pentru a sărbători Crăciunul împreună cu familia, pentru ca apoi să rămână acolo până la aniversarea din 6 februarie.

Asta deși acolo, în dimineața zilei de 6 februarie 1952, tatăl ei, regele George al VI-lea era găsit mort în pat de către valetul care îi aducea obișnuitul ceai matinal… Era ora 7:30, BBC avea să difuza știrea la 11:15…

ADVERTISEMENT

… iar Elisabeta afla tragica veste la peste 6.000 de kilometri de Anglia, în… Kenya, unde se afla în al treilea ei periplu internațional în calitate de prințesă moștenitoare, după Paris în 1948 și Washington în 1950. Cel care a avut ingrata misiune de a-i aduce la cunoștință decesul tatălui a fost soțul ei, prințul Philip…

Întoarcere în Anglia a fost una grea, cu peripeții, nu aveau avion personal. Au făcut o porțiune de drum cu mașina, apoi au zburat cu un avion de mici dimensiuni până la Entebbe, pe atunci capitala Ugandei, pe țărmul nordic al lacului Victoria, unde o furtună tropicală a întârziat decolarea cursei regulate a avionului cu 4 motoare al companiei „British Overseas Airways Corporation”… După cum  avea să declare pilotul, „De vreme ce aveam o regină la bord, nu mi-am permis să-mi asum niciun risc”.

ADVERTISEMENT

Au ajuns, în sfârșit, a doua zi seara la Londra, unde au fost întâmpinați pe aeroport de prim-ministrul Winston Churchill… Care, după ce i-a prezentat condoleanțe, a asigurat-o pe noua regină de loialitatea și devotamentul guvernului: „Mai presus de toate, Cabinetul așteaptă ordinele Majestății Voastre”. Istorie…

Revenind la prezent, pandemia de COVID-19 a înfrânt tradiția, atât de prețioasă și importantă la englezi, în general vorbind, și Elisabeta a II-a a petrecut anul acesta mare parte din perioada amintită la reședința sa preferată, castelul Windsor, împreună cu soţul său, prinţul Philip şi un grup restrâns din cadrul personalului.

Windsor este cel mai mare și cel mai vechi castel locuit din lume. „Clădirea” originală a fost construit la începutul secolului al XI-lea, primele „scrieri” despre el datând din anul 1070, inițiatorul „proiectului” fiind însuși… William Cuceritorul! Împreună cu Palatul Buckingham și cu Palatul Holyrood din Edinburgh face parte din reședințele principale a monarhilor britanici din Casa de Windsor. Castelul este situat în centrul orașului Windsor din comitatul Berkshire, la 34,9 kilometri vest de Londra.

Pe cine a sunat Regina după ce a purtat pe cap peste 2 kilograme de aur la încoronare

Întorcându-ne din nou cu 69 de ani în urmă, trebuie spus că încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a fost prima ceremonie de acest gen transmisă la televizor în toată lumea și a fost urmărită de 27 de milioane de britanici (trei sferturi din populație) și ascultată de alte 11 milioane de cetățeni ai Regatului Unit. Prințul Charles, moștenitorul tronului, avea 4 ani și jumătate și era primul copil care a asistat la încoronarea mamei sale ca suveran.

Coroana „St. Edward”, pe care Elisabeta a II-a a purtat-o la ceremonia de încoronare, este din aur, are „numai” 2,23 kilograme și a fost făcută în… 1661! Pe drumul de întoarcere, însă, de la Westminster Abbey spre Palatul Buckingham, Regina a purtat altă coroană, Coroana de Stat Imperială. Care avea 4 perle despre care se spune că ar fi fost cerceii purtați de „Regina Fecioară” Elisabeta I (7 septembrie 1533 – 24 martie 1603, regină din 17 noiembrie 1558 până la moarte).

După încheierea fastuosului eveniment, Elisabeta a II-a, aproape extenuată de emoții și… protocolul tradițional și foarte „stufos”, și-a găsit un moment liber în care l-a sunat pe… jocheul care călărise un cal „regal”, ca să-l consoleze pentru locul 2 obținut într-o cursă din acea zi. Una dintre plăcerile „civile” ale Elisabetei a II-a este și acum, după 69 de ani, să parieze la cursele de cai…

Regina Elisabeta a II-a
Elisabeta a II-a împlinește 69 de ani de domnie!

Ziarista prezentă la încoronarea din 1953 care a revenit la Palatul Buckingham ca soție de președinte al unei foste mari… colonii!

Printre cei 2.823 de jurnaliști prezenți la încoronarea din 1953 a fost și unul, de fapt una, care avea să revină la Palatul Buckingham în calitate oficială. Jacqueline Lee Bouvier lucra atunci la „Washington Times-Herald”. Pe 12 septembrie al aceluiași an participa într-un rol principal în „evenimentul anului” din SUA: căsătoria cu John Fitzgerald Kennedy, al 35-lea președinte american între 1961 și 1963.

Considerată „Regina Americii” datorită eleganței și comportamentului său „de clasă”, Jacqueline Kennedy a revenit la Palatul Buckingham în calitate de Primă Doamnă a SUA în 1961, la o vizită oficială a soțului său în Marea Britanie.

Cine a avut voie să mănânce carne de… bou la încoronarea reginei Elisabeta a II-a

În iunie 1953, urmările celui de Al Doilea Război Mondial nu se șterseseră încă în Marea Britanie. Erau în continuare raționalizate mai multe bunuri de larg consum, printre care și carnea de orice fel.

Ei bine, Ministerul Alimentației de la Londra a aprobat cu ocazia încoronării reginei Elisabeta a II-a 82 de cereri pentru consumul neraționalizat al cărnii de… bou! Una dintre tradițiile „originale” din Regatul Unit…

Dar atenție: au „avut voie” să-și facă friptură sau ciorbă de bou numai aceia care au putut dovedi că au păstrat tradiția și au mâncat carne de bou și la… încoronările anterioare!

„Nu este pur și simplu nemaipomenit când nu este nevoie să fii prezentat nimănui?”

Regina Elisabeta a II-a este recunoscută pentru umorul său… englezesc, of course! Dacă în momentele în care este nervoasă are ticul de a-și răsuci unul dintre inele, au fost mult mai multe ocaziile în care a dat dovadă de spirit de glumă.

Astfel, de exemplu, cu ocazia celebrării Jubileului de Aur, în anul 2002, prim-ministrul de atunci al Marii Britanii, Tony Blair a organizat și a găzduit o cină pentru Majestatea Sa, foștii prim-miniștrii în viață de la „10 Downing Street”, John Major, Margaret Thatcher și Jim Callaghan și descendenți ai prim-miniștrilor care au murit.

Toți cei prezenți erau, normal, emoționați, dar regina Elisabeta a II-a a detensionat atmosfera de cum a intrat cu o replică deloc protocolară: „Nu este pur și simplu nemaipomenit când nu este nevoie să fii prezentat nimănui?”.

Cine îi spune „Kokutu”, Missis Kiwin”, „Lillbet” sau…„Cârnăciorul meu”!

Pentru băştinaşii din Noua Zeelandă, populația indigenă Māori („ā” se pronunță „a” lung), regina Elisabeta a II-a este „Kotuku” – „Pasăre rară sfântă”, de fapt bâtlanul alb, iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este „Missis Kiwin” sau „Mama belong big family” – „Mama marii familii”. Pentru soţul său, Prințul Filip, Duce de Edinburgh (care va împlini 100 de ani pe 10 iunie!) este „Lilibet” sau… „Cârnăciorul meu”.

Regina Elisabeta a II-a si Prințul Filip, Duce de Edinburgh Prințul
Regina Elisabeta a II-a si Prințul Filip, Duce de Edinburgh Prințul , atunci și acum…

Premierele Reginei Elisabeta a II-a

  • Prima încoronare a unui monarh britanic transmisă de televiziune (1953).
  • Primul monarh britamic care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă (1953).
  • Primul monarh britanic care s-a adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite (1957).
  • Primul monarh care a deschis lucrările Parlamentului Canadei (1957).
  • Primul monarh care a deschis Jocurile Olimpice în două dintre țările sale: Montreal, Canada (1976) și Londra, Anglia (2012).
  • Primul monarh britanic care s-a adresat Congresului SUA (1991).
  • Primul monarh britanic care plătește impozit pe venit (1993).

Știați că…

… Elisabeta a II-a este cea mai cunoscută persoană… „fără acte”? Nu are niciun act de identitate! Este, totodată, și singura persoană din Regatul Unit autorizată să conducă… fără permis! A șofat mereu cu mare plăcere și cu mare… viteză, la volanul unui Land Rover, ultima dată când a fost văzută public conducând mașina fiind în anul 2017, când i-a prezentat astfel regelui saudit Salman bin Abdulaziz Al Saud reședința sa de la Balmoral. Este „vitezomană” pentru a „suplini”, probabil, extrema cealaltă a deplasărilor ei cu mașina: limuzina regală Bentley din 2002 nu depășește 14 km/h, viteza de paradă….

…Printre principalele privilegii regale, regina Elisabeta a II-a deţine toţi sturionii, balenele şi delfinii din apele teritoriale ale Angliei? Din anul 1324, aceşti „supuși” marini au primit statutul de… „peşti regali”!

…Regina Elisabeta a II-a are 10 tiare şi diademe între bijuteriile sale? Preferata „regală” este „Diadema cu diamante a Fetelor din Marea Britanie şi Irlanda”, primită de la bunica ei, regina Mary (1867-1953), când s-a căsătorit, în 20 noiembrie 1947, cu Prințul Filip al Greciei și Danemarcei, numit Duce de Edinburgh, Conte de Merioneth și Baron Greenwich chiar în dimineața nunții cu Prințesa Elisabeta.

…Parfumurile preferate ale reginei Elisabeta a II-a sunt de la firma „Floris of London”?

…Regina Elisabete a II-a îşi îngrijeşte tenul cu produse „Clarins”, anti-age, pentru hidratare şi demachiere?

…Regina Elisabeta a II-a are întotdeauna în geanta, brandul ei preferat fiind „Launer”, conform apropiaților săi, o pereche de mănuşi de schimb, un ruj „Elizabeth Arden”, o pudrieră, o batistă şi… biscuiţi pentru câini? Niciodată bani, în afara unei bancnote de 5 lire, pentru… slujba de duminică!

…În orice călătorie, regina Elisabeta a II-a îşi ia cu ea ceai „Fortnum & Mason”, biscuiţi „shortbread” specific englezeşti, apă plată „Malvern”, bomboane „Barley”, și… perna sa cu fulgi de gâscă?

…Băutura preferată a reginei Elisbeta a II-a este un cocktail jumătate gin, jumătate Dubbonet, cu două cuburi de gheaţă şi o felie de lămâie?

…Regina Elisabeta a II-a are la dispoziţie 8 limuzine: 3 Rolls-Royce, 3 Daimler și 2 Bentley? Rolls-urile şi Bentley-urile nu au plăcuţe de înmatriculare…

…Regina Elisabeta a II-a a trimis primul mail în 1976, şi-a lansat propriul site (www.royal.gov.uk) în 1997, este pe YouTube din 2007, pe Twitter din 2009 şi pe Facebook din 2010?

…Regina Elisabeta a II-a are mania de a pune să-i fie călcate… ziarele de dimineaţă pentru a nu se… păta cu cerneala tipografică?

… Elisabeta a II-a „ține” cu Arsenal Londra? „Ştim că Regina nu împărtăşeşte opinii politice şi nici sportive, dar mulţi localnici se bucură de «secretul», că este, în particular, fan Arsenal”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, în timpul unui discurs din Camera Comunelor, în 2016. De asemenea, Cesc Fabregas, fostul mijlocaş spaniol al lui Arsenal, a dezvăluit că Majestatea Sa i-a spus că este „mare fană” a echipei în timpul unei recepţii de la Palatul Buckingham, în 2007.

(Sursa acestor „secrete”… publice este www.independent.co.uk)

  • „Sărbătorim 69 de ani de domnie ai Majestății Sale Elisabeta a II-a, sărbătorim monarhia, dar şi implicit sărbătorim identitatea şi mândria noastră naţională” – cronicarul regal Robert Jobson pentru AFP
  • „Popularitatea reginei este la apogeu, la acelaşi nivel pe care îl înregistra în momentul încoronării, în 1953, când un britanic din trei credea că este rezultatul voinţei divine” – istoricul Kate Williams
  • 16 țări din cele 53 reunite în Commonwealth, se „închină” Reginei Elisabeta a II-a ca „suverană” în fruntea statului: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Antigua şi Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Sfântul Cristofor şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine, Insulele Solomon, Tuvalu
  • 9 septembrie 2015 este o dată istorică: Regina Elisabeta a II-a o depășea în clasamentul celor mai longevivi monarhi britanici pe stră-stră bunica sa, Victoria (24 mai 1819 – 22 ianuarie 1901), care a domnit 63 de ani și 216 zile, între 20 iunie 1837 – 22 ianuarie 1901). Elisabeta a II-a devenea, totodată, și regina cu cea mai lungă domnie din lume.
  • 310 milioane de lire sterline este averea reginei Elisabeta a II-a, dintre care 116 de milioane moşteniţi de la mama sa, 55 de milioane din investiţii, proprietăţi în valoare de 127 milioane, o colecţie de timbre de 54 de milioane şi un „grajd regal” de 8 milioane, conform unei estimări făcute în noiembrie 2020 de revista financiară „Bloomberg Businessweek” din SUA. Atenție: bijuteriile coroanei regale şi colecţia de artă a Casei Regale nu fac parte din averea reginei Elisabeta a II-a, ele fiind păstrate pentru noile generaţii
  • 317 miliarde de timbre cu chipul reginei Elisabeta a II-a au fost tipărite în lume din 1952 până acum
  • 41,5 de miliarde de lire sterline valorează Casa Regală britanică, potrivit unei case de consultanță financiară din Londra
ADVERTISEMENT