News

Elisabeta a II-a, o regină cu simțul umorului: „Să nu ne luăm prea în serios. Nimeni n-are monopolul înțelepciunii”. Video

Dincolo de eticheta rigidă a curții britanice, Regina Elisabeta era cunoscută pentru simțul dezvoltat al umorului.
09.09.2022 | 13:20
Elisabeta a IIa o regina cu simtul umorului Sa nu ne luam prea in serios Nimeni nare monopolul intelepciunii Video
Elisabeta a II-a, o regină cu simțul umorului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Prințul Philip a ajuns deseori pe prima pagină a tabloidelor britanice din cauza glumelor lui acide sau chiar nepotrivite, însă simțul umorului era o trăsătură pe care o avea în comun cu soția sa, Regina Elisabeta a II-a. Nu o dată, suverana a glumit la evenimente publice, confirmând zvonurile de la curte privind umorul de care dădea dovadă în cadru privat.

Glume pe seama vârstei

Să nu ne luăm prea în serios. Niciunul dintre noi nu are monopolul înțelepciunii”, spunea regina în mesajul de Crăciun din 1991. Iar regina a evitat să se ia prea în serios chiar și în cadrul evenimentelor oficiale la care trebuia să participe.

ADVERTISEMENT

Cu numai un an înainte de moartea sa, Marea Britanie a găzduit summit-ul G7 la care au participat liderii marilor puteri ale lumii. La fotografia oficială în care apăreau, printre alții, Boris Johnson, Joe Biden, Angela Merkel și Emmanuel Macron, Regina Elisabeta s-a pus pe un scaunul din mijloc spunându-le celorlalți: „Ar trebui să arătăm de parcă ne simțim bine?

La întrevederea din 2016 cu vicepremierul irlandez Martin McGuinness, acesta s-a interesat de starea ei de sănătate. „Mulțumesc. Măcar sunt în viață”, a răspuns regina. Cu un an înainte, la reuniunea șefilor de guverne din Commonwealth, Justin Trudeau a amintit în discursul său că este al 12-lea prim-ministru al Canadei de la urcarea pe tron a suveranei. „Mulțumesc, domnule prim-ministru, că m-ați făcut să mă simt atât de bătrână”, a ripostat Elisabeta a II-a. Umorul ei a căpătat chiar o tușă morbidă la o vizită făcută la un expoziție de flori în 2016. Când i s-a spus că lăcrămioarele erau folosite cândva ca otravă, suverana a răspuns: „Am primit două buchete săptămâna trecută. Cred că mă vor moartă!

ADVERTISEMENT

L-a taxat și pe președintele american George Bush jr. când acesta a evocat participarea reginei la bicentenarul SUA din 1976. Numai că Bush a greșit anul spunând 1776. „Domnule președinte, mă întreb dacă nu ar trebui să încep acest toast spunând ‘Pe când eram aici, în 1776’”, a comentat regina.

Suverana nu a glumit doar pe seama vârstei ei, ci și a altora. Când a trecut revistă un regiment canadian de gardă, s-a oprit în fața unui soldat care era evident mai în vârstă decât camarazii săi. „-De când faceți asta? -De 27 de ani. – Se vede!”, a fost dialogul dintre cei doi.

ADVERTISEMENT

Churchill, premierul preferat al Reginei Elisabeta a II-a

Au existat ocazii în care regina nu a putut să păstreze sobrietatea necesară unui eveniment public și început să chicotească. La o ceremonia de semnare a unui tratat, premierul canadian Jean Chretien a rupt capacul stiloului și a fost auzit înjurând cu o voce joasă, iar regina încerca din răsputeri să nu o pufnească râsul, deși era vizibil că era la un pas să chicotească. La fel s-a întâmplat și în timpul unei parade militare la castelul Windsor din 2003, dată peste cap de apariția subită a unor albine.

În ce privește glumele de care se ținea regina în cadru privat, informațiile sunt ceva mai puține, dar totuși sugestive. Robert Lacey, un istoric al casei regale britanice, susținea Elisabeta a II-a avea talent deosebit să-i imite pe politicieni, scrie Times Now. Se pare că îi plăcea să-l imite pe fostul președinte rus Boris Elțîn, precum și accentul scoțian al fostului premier britanic Gordon Brown (2007-2010).

ADVERTISEMENT

Dintre toți premierii cu care a lucrat, preferatul ei a fost Winston Churchill. Nu doar pentru faptul că acesta a fost ca un fel de tutore pentru monarhul care abia urcase pe tron în 1953. „Era întotdeauna atât de amuzant”, mărturisea decenii mai târziu. Un angajat al Casei Regale relata că cei doi prelungeau discuțiile cu mult după ce epuizau subiectele de pe agenda politică și deseori se auzeau râsete din încăpere, iar bătrânul premier ieșea ștergându-și lacrimile de la atâta râs.

Regină „sub acoperire”

Deși suverană a uneia dintre cele mai puternice națiuni din lume, Elisabeta a II-a era capabilă și de auto-ironie. În timpul unei audiențe acordate unui politician, telefonul acestuia a început să sune. După ce acesta a reușit să-l oprească, pentru a ușura trecerea peste momentul jenant, regina a spus: „Sper că nu era cineva important.

De asemenea, Karen Dolby, autoarea unei cărți ce are ca subiect tocmai umorul reginei, menționează un episod când Elisabeta a II-a se plimba în zona reședinței sale din Scoția, însoțită doar de o gardă de corp. Cei doi s-au întâlnit cu niște turiști americani, care nu au recunoscut-o, dar au întrebat-o dacă este din partea locului, regina răspunzând că are o casă în zonă. Întrebarea următoare care i s-a adresat a fost dacă a întâlnit-o vreodată pe regină. „Nu, dar el, da”, a spus regina arătând către garda de corp.

Potrivit BBC.com, un episod asemănător a avut loc în timpul unei vizite incognito în Norfolk. Vânzătorul unui magazin i-a spus că seamănă leit cu regina. „Ce liniștitor”, a replicat Elisabeta.

ADVERTISEMENT