100 ani de Romania

Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istorie! Ce record a doborât la Jocurile Olimpice din 2004! Video

01.12.2018 | 18:00
Elisabeta Lipa cea mai medaliata canotoare din istorie Ce record a doborat la Jocurile Olimpice din 2004 Video
Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istorie

Elisabeta Lipă este cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice. Cu o carieră care s-a întins pe durata a peste două decenii, sportiva a câştigat opt medalii la Olimpiade şi a scris istorie pentru România între 1982 şi 2004.

Născută pe 26 octombrie 1964, la Siret (judeţul Suceava), Elisabeta Lipă a vrut să practice atletismul, fiind impresionată de sora ei. În liceu, viitoarea mare sportivă, a fost selectată de clubul Olimpia Bucureşti şi s-a îndreptat spre canotaj. Prima mare performanţă a venit în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde a câştigat medalia de aur la dublu vâsle. Până să triumfe la Olimpiadă, Elisabeta Lipă mai cucerise trei medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 1982, 1983 şi 1984.

Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice

În 1985, Elisabeta Lipă a câştigat medalia de argint la Campionatul Mondial de la Hazewinkel, performanţă pe care a repetat-o şi la ediţiile din 1986 şi 1987, de la Nottingham şi Copenhaga. La Jocurile Olimpice de la Seul, canotoarea era văzută drept una dintre favoritele la medalia de aur, însă, din nou, a trebuit să se mulţumească cu argintul. În plus, în Coreea de Sud a mai obţinut şi o medalie de bronz la patru vâsle. Un an mai târziu, în 1989, sportiva a câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de la Bled, la simplu vâsle, şi argintul, la dublu vâsle.

La Barcelona, la Jocurile Olimpice din 1992, Elisabeta Lipă a câştigat medalia de aur la simplu vâsle şi argintul la dublu vâsle. La următoarele trei Olimpiade consecutive, canotoarea a dominat, alături de colegele ei, proba de 8+1 vâsle, reuşind să câştige medalia de aur la ediţiile din 1996, 2000 şi 2004. Cu ocazia titlului olimpic de la Atena, Elisabeta Lipă a devenit cea mai medaliată cantoare din istoria Jocurilor Olimpice. Românca deţine recordul de 20 de ani între câştigarea a două medalii de aur la Olimpiade. După peste 20 de ani de activitate, Elisabeta Lipă se mândreşte cu opt medalii câştigate la Jocurile Olimpice şi 13 medalii la Campionatele Mondiale. În plus, canotoarea a cucerit 25 de titluri naţionale.