News

Elixirul vieţii: dacă ne hrănim cu 40% mai puţin câştigăm 20 de ani

Cercetătorii de la Institute of Health Ageing din cadrul University College din Londra dezvoltă un tratament despre care cred că va întârzia îmbătrânirea, bazat pe o „revoluţie” a...
15.12.2015 | 20:21
Elixirul vietii daca ne hranim cu 40 mai putin castigam 20 de ani
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Institute of Health Ageing din cadrul University College din Londra dezvoltă un tratament despre care cred că va întârzia îmbătrânirea, bazat pe o „revoluţie” a nutriţiei. Conform acestora, dacă am mânca mai puţin cu 40% decât în mod obişnuit, ne-am putea prelungi viaţa cu 20 de ani.

Specialiştii cred că tratamentul inedit nu doar va prelungi viaţa, ci va combate bolile asociate cu înaintarea în vârstă, precum cele cardiovasculare, cancerul sau neurodegenerarea. Până acum, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că viaţa unui şobolan poate fi prelungită cu 30% doar prin reducerea aportului de alimente. „Dacă reduci aportul de calorii al unui şobolan cu 40%, animalul va trăi cu 30% mai mult. Asta înseamnă că în cazul oamenilor putem prelungi viaţa cu aproape 20 de ani. Acest fenomen a fost demonstrat pe tot felul de organisme, chiar şi pe câini din rasa Labrador”, a declarat coordonatorul studiului, doctor Piper.

ADVERTISEMENT

Teoria, confirmată în cazul musculiţelor

De asemenea, experţii studiază în acest sens musculiţele de oţet (care împart cu omul 60% din gene), dar şi şoarecii. Până acum au reuşit să prelungească durata de viaţă atât în cazul musculiţelor, cât şi al şoarecilor, prin utilizarea unor medicamente şi a dietei modificate. În acest moment, specialiştii britanici speră că această combinaţie va ajuta şi la extinderea vieţii umane. „Dacă vom descoperi genele implicate în procesul de îmbătrânire, atunci vom putea amâna îmbătrânirea”, a mai explicat Piper.