News

Elon Musk a primit permisiunea de a testa implanturi cerebrale pe oameni. Care vor fi primii beneficiari

Elon Musk a obţinut aprobarea FDA pentru ca Neuralink să înceapă testarea pe subiecţi umani a implanturilor neuronale cu cipuri.
26.05.2023 | 17:51
Elon Musk a primit permisiunea de a testa implanturi cerebrale pe oameni Care vor fi primii beneficiari
Aşa arată implanturile Neuralink Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Neuralink, compania de implanturi cerebrale a lui Elon Musk, a anunțat că a obținut aprobarea din partea US Food and Drug Administration (FDA) pentru a începe primul său studiu clinic care implică participanți umani.

Testarea implanturilor pe animale a avut succes

Elon Musk a solicitat în mod repetat, încă din 2019, aprobarea FDA pentru studiile pe subiecţi umani, pentru compania sa de implanturi pentru creier. Cu toate acestea, cererea companiei a fost respinsă la începutul anului 2022, din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranța implantului experimental.

ADVERTISEMENT

Neuralink și-a exprimat aprecierea pentru eforturile de colaborare cu FDA, descriind această realizare ca o piatră de hotar semnificativă, care va permite în cele din urmă să ajute numeroase persoane. Neuralink își propune să dezvolte un implant cerebral care poate restabili mobilitatea persoanelor paralizate și să ofere remedii pentru diferite afecțiuni neurologice.

“Este un prim pas important, care îi va permite într-o bună zi tehnologiei noastre să ajute mulţi oameni”, au transmis reprezentanţii Neuralink, precizând că “recrutările pentru testele clinice nu au fost încă deschise”.

ADVERTISEMENT

Neuralink dezvoltă aparate conectate şi implantabile în creier pentru a comunica cu computere în mod direct, prin intermediul gândurilor. Implanturile au scopul de a le ajuta mai întâi pe persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice.

Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure şi de fiabile pentru ca ele să poată fi utilizate în chirurgia electivă (opţională). Atunci, oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-şi înzestra creierul cu puterea informatică a unui computer, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă la “o simbioză cu inteligenţa artificială”, potrivit unei declaraţii făcute de acesta în urmă cu trei ani, la conferinţa anuală a companiei Neuralink.

În iulie 2019, el considera că Neuralink ar putea realiza primele teste pe oameni în 2020. Deocamdată, prototipurile acestui cip cu mărimea unei monede au fost implantate în craniile unor animale. Mai multe maimuţe au devenit astfel capabile “să joace jocuri video” şi “să scrie” cuvinte pe un ecran, urmărind doar cu ajutorul ochilor mişcarea unui cursor pe un ecran.

ADVERTISEMENT

“Suntem de acum încrezători în faptul că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, deci calendarul nostru depinde de procesul de autorizare de către FDA”, mai spunea Elon Musk şi în urmă cu şase luni.

ADVERTISEMENT
Tags: