News

Elon Musk este Persoana Anului 2021, conform revistei Time. Decizia a stârnit controverse aprinse în rândul publicului

Elon Musk a fost desemnat Persoana Anului 2021, însă această decizie a revistei Time nu este pe placul multora, care au criticat deschis nominalizarea din acest an.
14.12.2021 | 18:11
Elon Musk este Persoana Anului 2021 conform revistei Time Decizia a starnit controverse aprinse in randul publicului
ADVERTISEMENT

Elon Musk a fost nominalizat ”persoana anului” de către revista Time, însă decizia nu pare să fi fost pe placul tuturor. Ba chiar multe voci au criticat deschis această alegere a revistei pentru anul 2021.

Antreprenorul, fondatorul mai multor companii de renume global, între care Tesla și SpaceX, a fost desemnat Persoana Anului de către Time, pentru că este întruchiparea schimbărilor din lumea tehnologiei, dar și pentru că a dat naștere unot trenduri care schimbă viețile oamenilor.

ADVERTISEMENT

În ultimul an, Jeff Bezos și Elon Musk și-au disputat supremația pentru titlul de ”cel mai bogat om din lume”, iar șeful Tesla a reușit să îl devanseze, într-un final, pe fondatorul Amazon. Acum, acesta primește o nouă recunoaștere, datorită impactului major pe care companiile sale îl au atât pe Pământ, cum e cazul Tesla, cât și dincolo de acesta, așa cum se întâmplă cu SpaceX.

Persoana Anului, cea mai influentă ”de bine sau de rău”

Revista îl descrie ca fiind un ”geniu, bufon, vizionar, industrialist, om de spectacol și edgelord” (n.r. – termenul definește o persoană care discută despre subiecte în general tabu, pentru a atrage atenția asupra sa și pentru a șoca publicul) și face referire la eforturile sale antreprenoriale.

ADVERTISEMENT

Totuși, revista subliniază că această confirmare nu este un premiu, ci ”o recunoaștere a persoanei care a avut cea mai mare influență asupra evenimentelor anului, de bine sau de rău.”

Nu toată lumea a apreciat desemnarea lui Elon Musk ca Persoana Anului de către revista Time. În SUA, au apărut o mulțime de voci critice în urma acestei decizii, între care cea a senatoarei Elizabeth Warren, care scrie într-un mesaj pe Twitter că ar trebui ”să schimbăm codul fiscal astfel încât Persoana Anului să își plătească taxele și să nu îi mai paraziteze pe alții.”

ADVERTISEMENT

De asemenea, Robert Reich, secretarul muncii în administrația Clinton, a afirmat că anunțul este un prilej bun de a le reaminti oamenilor că Musk a făcut presiuni asupra angajaților săi pentru ca aceștia să nu își creeze un sindicat.

Și în 2020, Elon Musk a fost criticat după ce a subestimat pericolul Covid-19 și a decis, inițial, să păstreze deschisă fabrica din California, cu toate că ordinul dat în stat prevedea ca oamenii să își limiteze deplasările în afara casei, indiferent de motiv. Kurt Eichenwald, scriitor, a declarat că decizia Time ”ar putea fi cea mai proastă decizie dintotdeauna.”

ADVERTISEMENT

Revista Time i-a nominalizat pe Adolf Hitler și pe Iosif Stalin

Cu siguranță, însă, este vorba de un comentariu încărcat emoțional, având în vedere că Time i-a nominalizat la acest titlu de persoană a anului și pe Adolf Hitler, dar și pe Iosif Stalin. Dictatorul nazist a fost nominalizat în 1938, cu un an înaintea izbucnirii celui de-al doilea război mondial, în vreme ce liderul Uniunii Sovietice a primit de două ori acest titlu, o dată în 1939 și a doua oară în 1942.

Revista Time a punctat și faptul că Elon Musk are o reală influență asupra unei ”armate personale” de urmăritori și investitori loiali, foarte prezenți în social media. În acest mediu, Musk lansează tirade la adresa diverselor personaje cu care are sau nu ceva de împărțit. În urmă cu câteva săptămâni, i-a răspuns zeflemitor lui Bernie Sanders, fost candidat în alegerile primare pentru desemnarea reprezentantului Democrat la alegerile din SUA, că ”a uitat că încă mai trăiește”, după ce senatorul l-a criticat referitor la încercările de a evita plata corectă a taxelor.

Revista Time nu l-a menajat pe Elon Musk, ba chiar a luat în calcul și propria-i declarație, conform căreia cam jumătate din mesajele pe care le postează pe Twitter ”sunt realizate pe un tron de porțelan.” După ce prezintă mai în detaliu această activitate pe care Musk o întreprinde la WC, Time concluzionează că ”acesta este omul care speră să ne salveze planeta și să ne ofere o alta pe care să trăim.”

Spre deosebire de ultimii ani, în 2021, revista Time a refuzat să ofere publicului și lista scurtă a persoanelor ce au avut șansa de a fi nominalizate Persoana Anului.

ADVERTISEMENT
Tags: