”Doar AfD poate salva țara”, a transmis Musk pe platforma X, acolo unde este și patron. Alternativa pentru Germania (AfD) este pe locul secund în preferințele de vot ale cetățenilor germani, cu 19%, cu două luni înainte de alegerile anticipate care au fost programate pentru 23 februarie 2025.
Potrivit dpa, partidele mainstream refuză să colaboreze cu acest partid, care este considerat o grupare potențial extremistă și, implicit, a fost pus sub supraveghere de serviciul de informații interne. Mesajul lui Musk a fost apreciat de candidata AfD pentru postul de cancelar, Alice Weidel, care i-a răspuns miliardarului: ”Da! Aveți perfectă dreptate!”.
Potrivit dpa, Elon Musk nu este doar un miliardar excentric ce deține Tesla, Space X sau X. Mai nou un apropiat al lui Donald Trump, poate prea apropiat s-ar plânge unii din anturajul președintelui american, Elon Musk încearcă mai nou să își dea cu părerea și să se implice și în politica europeană.
Elon Musk s-a remarcat deja atunci când a susținut partidul populist de extrema dreaptă Reform UK, din Marea Britanie. Partidul AfD, considerat extremist un Germania, și-a anunțat deja membrii de partid și votanții că are prioritate scoaterea Germaniei din Uniunea Europeană și revenirea la marca germană.
Cu toate acestea, un ipotetic Dexit ar necesita un referendum pe model Brexit. Mai mult, statutul de membru UE al Germaniei este înscris în Constituție și nu ar fi destul un referendum. Potrivit presei din Germania, ca această țară să părăsească UE ar trebui ca peste două treimi din parlamentul german să voteze pentru Dexit.
Momentan, demersul acestui partid a fost condamnat puternic de două institute importante, care anunță, potrivit unui studiu, că ieșirea din UE ar costa Germania 690 de miliarde de euro în următorii 5 ani și ar însemna automat 2,5 milioane de locuri de muncă mai puțin.
”Pagubele ar fi comparabile cu criza coronavirus și criza energetică la un loc”, arată Institutul Economic German (IW). Acest studiu a analizat atent efectele Brexitului asupra unor regiuni importante din Marea Britanie care seamănă foarte mult cu regiunile din Germania.
”Dexit ar însemna că am fi cu peste 5,5% mai săraci peste 5 ani”, a explicat Hubertus Bardt, coautor al studiului care a făcut valuri în societatea germană. Mai mult, se pare că doar susținătorii AfD, cei aproximativ 19% dintre germani, și-ar dori ca țara lor să părăsească Uniunea Europeană.
Asta, pentru că un studiu recent arată că 87% dintre cetățenii germani ar vota împotriva ieșirii din Uniunea Europeană, fiind conștienți de riscurile la care s-ar supune țara dacă părăsește blocul comunitar.